Huizenmarkt lijkt zich te stabiliseren

Amsterdam De Nederlandse huizenmarkt lijkt zich te stabiliseren. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg de prijs van een gemiddelde koopwoning met 0,2 procent....

Van onze verslaggever Sander Heijne

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is voor het eerst sinds 2008 dat de gemiddelde huizenprijs in Nederland hoger ligt dan het kwartaal ervoor.

Ook het aantal verkochte woningen stijgt. In het tweede kwartaal van 2010 zijn 5,4 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Omdat er in het voorjaar en de zomer altijd meer huizen worden verkocht dan in het najaar en de winter, laat het aantal verkochte woningen in het tweede kwartaal zich niet vergelijken met het eerste kwartaal.

Van de vier grote steden herstelt de Amsterdamse huizenmarkt zich op dit moment het snelst van de crisis. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2009 steeg de prijs van een gemiddelde koopwoning in de hoofdstad 0,7 procent. In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar is de stijging zelfs 1,8 procent. In Amsterdam zijn in het tweede kwartaal van 2010 17,8 procent meet huizen verkocht dat in dezelfde periode in 2009.

In Utrecht nam het aantal verkochte woningen met 16,8 procent ook fors toe. Aan de daling van de huizenprijzen is in Utrecht echter nog geen einde gekomen. Een bestaande koopwoning was het afgelopen kwartaal 0,3 procent goedkoper dan in de eerste drie maanden van het jaar en 1,6 procent goedkoper dan een jaar geleden.

In Rotterdam en Den Haag nam het aantal verkochte koopwoningen met respectievelijk 0,2 en 5,5 procent minder sterk toe. Wel lijken de huizenprijzen in beide Zuid-Hollandse steden de weg naar boven te hebben gevonden. Hoewel de prijs van een gemiddelde koopwoning ten opzichte van vorig jaar nog licht daalde, was een huis in Rotterdam weer 0,4 procent duurder dan in het eerste kwartaal van 2010. In Den Haag was dit 0,5 procent.

De komende maanden moet blijken of het herstel van de Nederlandse woningmarkt doorzet. De gemiddelde huizenprijs ligt nu 6,5 procentpunt lager dan toen de huizenprijzen in het najaar van 2008 begonnen te dalen. Deze ligt nu op het niveau van begin 2007.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden