NieuwsHuizenmarkt

Huizenmarkt blijft een gekkenhuis, woningprijzen 8,8 procent hoger

Alleen al de suggestie van crisis beroert de huizenprijzen in de meeste gevallen. Maar de coronacrisis die zich toch echt doet voelen in een groot deel van de economie, heeft tot nu toe verbazend weinig effect op de woningmarkt.

Peter de Waard
Een makelaar ontvangt woningzoekenden in een leegstaande woning in Den Haag tijdens de landelijke Open Huizen Dag in 2019. Beeld ANP
Een makelaar ontvangt woningzoekenden in een leegstaande woning in Den Haag tijdens de landelijke Open Huizen Dag in 2019.Beeld ANP

In het tweede kwartaal werden zelfs meer woningen boven de vraagprijs verkocht dan ooit ­tevoren, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), terwijl veel economische bureaus zo geen kommer en kwel dan toch een daling van de woningprijzen voorspelden.

Gemiddeld verwisselden woningen voor 335 duizend euro van eigenaar. Ruim de helft van de huizen werd voor meer dan de vraagprijs van de hand ­gedaan. Daarmee lag de huizenprijs 8,8 procent hoger dan een jaar eerder. De NVM-makelaars verkochten ruim 37.600 bestaande koopwoningen, een stijging van 4 procent in vergelijking met het eerste kwartaal.

‘Hoewel er in absolute zin minder ­kopers zijn, blijft men overbieden om de gewenste woning te bemachtigen’, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. De NVM merkt verder dat er vanwege het vele thuiswerken nu meer vraag is bij huizenzoekers naar bijvoorbeeld een extra werkkamer, een balkon of tuin. Ook op de lange termijn komt er waarschijnlijk geen einde aan de stijging van de huizenprijzen vanwege het structurele woningtekort, denkt Hoes. Zelfs niet als er een tweede golf komt en het land ­opnieuw in lockdown gaat.

De Nederlandsche Bank (DNB) stelde eerder nog dat aan een lichte prijsdaling in de tweede helft van dit jaar niet valt te ontkomen. Economen bij ABN Amro waarschuwden donderdag dat de ­huizenprijzen volgend jaar met 2 procent zullen dalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden