Huizenkoper vrijwel altijd goedkoper uit dan huurder

Huizenkopers zijn bijna overal in Nederland in toenemende mate goedkoper uit dan mensen die nu een huis huren. In de Randstad en Groningen zijn huurders van een vergelijkbaar huis in de vrije sector per maand soms zelfs twee keer zoveel kwijt.

Beeld anp

Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de prijs per vierkante meter bij huur- en koopwoningen. Geholpen door de lage rente en de strenge leenregels is een vierkante meter koopwoning vaak enkele euro's goedkoper per maand dan een sociale huurwoning. Alleen in Amsterdam en Utrecht, waar de huizenprijzen afgelopen jaar hard stegen, zijn kopers duurder uit dan sociale huurders.

De Volkskrant verzamelde via internet gegevens over tachtigduizend recentelijk verkochte of verhuurde huizen verspreid over heel Nederland. Ook huurdersvereniging Woonbond leverde data van onlangs verhuurde woningen. Vervolgens werd berekend wat de maandlast per vierkante meter is.

Conclusies

Bijna iedereen wil zo mooi mogelijk wonen voor zo min mogelijk geld. De Volkskrant maakte het sommetje ook en deed uitgebreid vergelijkend onderzoek naar huur- en koopwoningen. De drie belangrijkste conclusies staan hier op een rij.

Beeld anp

Huren opgeschroefd

'De uitkomsten verrassen mij niet', zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. 'De laatste jaren zijn de directe woonuitgaven van kopers behoorlijk afgenomen.' Woningcorporaties hebben de huren voor vrijgekomen woningen in die periode juist sterk opgeschroefd. Zo proberen zij onder meer het geld binnen te krijgen waarmee ze de verhuurdersheffing, die de rijksoverheid ze sinds 2013 oplegt, kunnen betalen.

Omdat er in de Randstad nog steeds een groot tekort is aan vrije-sectorhuurwoningen, zijn die prijzen enorm hoog. Mensen die niet kunnen kopen en te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, betalen in Amsterdam zelfs meer dan 20 euro per vierkante meter. Kopers betalen in de duurste stad van het land rond de 12 euro per maand.

Tekst loopt door onder graphic.

'Cryptische cijfers'

In minder gespannen woningmarktgebieden is het gat tussen sociale huur en vrijesectorhuur veel kleiner. Socialehuurwoningen zijn in delen van Limburg per vierkante meter duurder dan vrijesectorhuurwoningen. 'Sociale verhuurders kunnen in grote delen van het land alleen deze huren vragen dankzij de huurtoeslag', zegt Peter Boelhouwer.

Directeur Ronald Paping van huurdersvereniging Woonbond vindt het 'cynische cijfers'. Volgens hem is er sprake van 'een omgekeerd Robin Hood-effect waarbij arme huurders veel meer betalen voor wonen dan kopers en soms zelfs rijke huurders'.

Vandaag komt de NVM met nieuwe cijfers over de markt voor koopwoningen. Kredietbeoordelaar Moody's liet gisteren weten te verwachten dat de Nederlandse huizenprijzen dit jaar met 5 procent stijgen.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden