Huizenhoge kosten door slecht onderhoud

Gemiddeld kost het onderhoud van een eigen huis van 200 duizend euro ruim 1200 euro per jaar. Het slecht bijhouden van onderhoud kost echter fors meer....

De specifiekere methode gaat uit van de levensduur van de diverse onderdelen van het huis. Er zijn verschillende organisaties die controlelijsten hebben voor de levensduur van diverse materialen, de kosten daarvan en het noodzakelijke onderhoud. De consument kan bij elk onderdeel dat de komende jaren moet worden vervangen, een prijskaartje hangen.

Controlelijsten zijn onder meer verkrijgbaar bij de Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen en bij brancheorganisaties zoals Bouwnet en de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten. Wie liever het web opgaat dan in de telefoon klimt, kan onder meer terecht bij de website van Planbuilding (www.planbuilding.nl). Ook interessant is de website van Archidat (www.bouwkostenoneline.nl), met prijzen van diverse bouwmaterialen.

Consumenten die werken met controlelijsten moeten eerst het achterstallig onderhoud wegwerken. Bij aankoop van een bestaande woning kunnen bouwtechnici of makelaars een nulmeting doen, waaruit blijkt wat de directe kosten zijn om de woning in goede staat te krijgen. Als het huis in goede staat is gebracht, kan de consument vervolgens berekenen wat de komende jaren de indirecte kosten zijn.

Nieuwbouwwoningen worden normaliter in goede staat opgeleverd. Kopers hiervan kunnen dus direct een precieze meerjarenplannig maken van hun onderhoudskosten. Kopers van nieuwbouwhuizen krijgen bij de oplevering van de bouwer doorgaans ook een boek met onderhoudsadviezen. Als de adviezen niet goed worden opgevolgd, vervallen de garanties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden