Huizenbezitters durven weer bij te lenen voor dakkapel of nieuwe badkamer, net als voor crisis

Huiseigenaren gebruiken in toenemende mate de overwaarde van hun huis om hun hypotheek te verhogen voor een verbouwing, blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd. De schrik van de crisis, toen veel huizen onder water kwamen te staan, lijkt uit de benen.

Koen HaegensGidi Pols en Julia Cornelissen
null Beeld anp
Beeld anp

Steeds meer huiseigenaren steken zich dieper in de schulden om hun huis te verbouwen. De bedragen die zij lenen voor een nieuwe keuken, badkamer of dakkapel worden bovendien hoger.

Dat blijkt uit cijfers die kredietverlener Geldshop vandaag presenteert en wordt bevestigd door een inventarisatie onder grote hypotheekverstrekkers. Geldshop, dat ruim 7.600 aanvragen voor verbouwingsleningen onderzocht, ziet de belangstelling hiervoor dit jaar met ruim de helft toenemen. Ook het gemiddelde bedrag dat klanten willen lenen stijgt, met ruim 14 procent tot 15.262 euro. Wat de achterliggende motieven zijn is nog onduidelijk. 'Maar de woningmarkt is krap en verhuizen wordt moeilijker', zegt David Kamp van Geldshop. 'We vermoeden daarom dat meer mensen gaan verbouwen om zo toch hun woongenot te kunnen vergroten.'

Wie zijn huis vertimmert, kan dit uit eigen zak betalen. Maar het is ook mogelijk geld te lenen via een consumptief krediet, een tweede hypotheek of door de bestaande hypotheek te verhogen. Dat is fiscaal gunstig vanwege de hypotheekrenteaftrek. Voor de crisis, toen er geen einde leek te komen aan de stijging van de huizenprijzen, verzilverden huiseigenaren op deze manier massaal hun overwaarde. Hier kwam achteraf veel kritiek op. Wie zijn overwaarde opsoupeert, komt sneller onder water te staan als de huizenprijzen dalen. Dat gebeurde dan ook, met alle ellende van dien.

Bij een groeiende groep woningbezitters lijkt de schrik desondanks uit de benen. Bij ING is het aantal verhogingen en tweede hypotheken sinds 2015 zelfs met 30 procent gestegen. 'Dat bedrag zal vooral gebruikt zijn voor verbouwingen', zegt woordvoerder Andrea de Graaf. Ze voegt eraan toe dat dit geld ook besteed kan zijn aan andere aankopen, of om in het geval van een scheiding de ex-partner uit te kopen.

Ook ABN Amro ziet het aantal hypotheken dat tussentijds wordt verhoogd groeien. Vorige week kwam de Hypotheekshop al met cijfers die erop wijzen dat huiseigenaren hun schroom om extra te lenen van zich hebben afgeworpen. In 2016 nam het aantal tweede hypotheken of verhogingen (al dan niet onderhands, dus zonder dat er een notaris aan te pas hoeft te komen) toe met 5 procent. Dit jaar is zelfs sprake van een stijging van 6,6 procent. De hypotheekbemiddelaar vermoedt dat sprake is van 'inhaalvraag'. Alleen de Rabobank ziet geen duidelijke trendbreuk.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zegt het beeld te herkennen dat het aantal ophogingen van hypotheken, op beperkte schaal, stijgt. Hoewel huiseigenaren zich minder diep in de schulden kunnen steken dan vroeger - per 1 januari maximaal 100 procent van de waarde van het huis - blijven daar risico's aan verbonden. 'DNB heeft al eerder aangegeven dat die limiet van 100 procent wat ons betreft nog steeds te hoog is', laat een woordvoerder weten. 'Bovendien geeft de huidige lage rente een prikkel om meer te lenen, maar maakt dit huishoudens wel kwetsbaarder voor een rentestijging.'

Tegenover de Nederlanders die weer meer lenen voor hun huis, staat nog altijd een grote groep die haar hypotheekschuld juist vrijwillig vervroegd aflost. Door de lage rente op spaargeld kan dat voordelig zijn. Alleen al bij de Rabobank losten klanten in de eerste helft van dit jaar 8,3 miljard euro extra af.

Hypotheek verhoogd

Sanna Helmer (45), Almere

'Het was kiezen tussen verhuizen of hier blijven en verbouwen. Voor een werkplek aan huis had ik een kamer of in ieder geval een paar vierkante meter extra nodig. Door de lage rentestand is de financiering van een nieuw huis goed te doen. Maar de woningmarkt is zo overspannen dat kopen me toch geen goed idee leek. Als de rente stijgt, kan de huizenmarkt zomaar weer instorten. Ik ben bang dat ik het duur gekochte nieuwe huis dan in de toekomst aan de straatstenen niet kwijtraak.

'Ik had geen zin mijn spaargeldbuffer erdoorheen te jassen voor de verbouwing. Dus heb ik een tweede hypotheek genomen van 15 duizend euro. Extra aflossen lijkt me niet nodig. Door de waardestijging van mijn huis heb ik nog steeds overwaarde. Intussen is het ijskoud in huis omdat ze bezig zijn met de nieuwe kozijnen. De dakkapel is inmiddels af. Mijn werkruimte daar is supermooi geworden.'

Gidi Pols

Sanna Helmer in haar nieuwe kantoor aan huis in Almere. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Sanna Helmer in haar nieuwe kantoor aan huis in Almere.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Hypotheek verlaagd

Christel Nolle (47), Sappemeer

'Mijn man en ik kochten drie jaar geleden een jarendertig-klushuis. We willen de hypotheek van dit huis versneld aflossen, omdat we in het verleden een grote schuld hebben gehad. Door deze schuld hebben we lang geen huis kunnen kopen. Toen we dat in 2014 eindelijk wel konden, wisten we dat we deze lening versneld konden en wilden aflossen. Het was tenslotte ook gelukt onze vorige schuld af te lossen, in zes jaar.

'We namen ons bij de aankoop van dit huis voor de hypotheek in uiterlijk tien jaar af te lossen. Dan ben ik 55 jaar en vind ik het fijn als ik geen woonlasten meer heb, zodat ik met weinig inkomen veel kan doen. Het geeft wat financiële zekerheid.

'Waarschijnlijk gaat het lukken om de hypotheek in minder dan tien jaar af te betalen. We zijn door onze eerdere schuld al gewend aan een zuinige leefstijl.'

Julia Cornelissen

Christel Nolle thuis in Sappemeer. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Christel Nolle thuis in Sappemeer.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden