Huizen worden nu ook búiten de Randstad flink meer waard

Het herstel van de woningmarkt beperkt zich niet langer tot de grote steden en de Randstad. Dat blijkt uit de vandaag door makelaarsvereniging NVM gepresenteerde kwartaalcijfers. Vraag- en verkoopprijzen stijgen vrijwel overal in Nederland. Een gemiddelde koopwoning werd in een jaar 9 procent duurder. De prijsstijging zal over heel 2017 zo'n 6 à 7 procent zijn, verwachten de makelaars.

Beeld anp

Het aantal verkopen van bestaande woningen neemt nog steeds toe. In het eerste kwartaal van 2017 werden 10 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. In de eerste drie maanden van dit jaar wisselden ruim 50 duizend huizen van eigenaar, in de laatste twaalf maanden waren dat er 219 duizend.

De tijd dat woningen te koop staan nam de laatste drie maanden sterk af. De gemiddelde 'looptijd' was 77 dagen. Dat is 31 dagen minder dan een jaar geleden. Ruim 60 procent van woningen die te koop worden gezet is binnen negentig dagen verkocht. Een appartement wordt binnen 55 dagen verkocht (een daling van 41 procent), terwijl een vrijstaande woning gemiddeld nog 175 dagen verkooptijd kent (-12 procent).

(Tekst loopt door onder grafiek)

Stijging verkoopprijzen

Tegelijkertijd namen de huizenprijzen vrijwel overal in Nederland toe. In een jaar werd de gemiddelde koopwoning 8,8 procent duurder. In het laatste kwartaal was dat 1,1 procent, vergeleken met het laatste kwartaal van 2016. De transactieprijs van de gemiddeld verkochte woning ligt op 248 duizend euro.

In vrijwel alle regio's in het land is sprake van hogere verkoopprijzen dan een jaar eerder. Amsterdam is nog steeds koploper, met een jaar-op-jaar prijsstijging van ruim 20 procent. Ook in de regio's rondom Amsterdam, Utrecht en in grote steden als Hengelo/Enschede, Nijmegen en Den Bosch is sprake van flinke prijsstijgingen.

In Zeeuws-Vlaanderen en in regio's in het noorden van Nederland, zoals in Grootegast, Oost-Friesland en in Zuidwest-Drenthe is er volgens de NVM nauwelijks prijsstijging of is er sprake van een lichte prijsdaling.

(Tekst loopt door onder grafiek)

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in uw regio?

Bekijk hier in onze visualisatie zelf de historische ontwikkelingen in uw eigen regio.

Stijging vraagprijzen

Ook de vraagprijzen koopwoningen blijven vrijwel overal in Nederland stijgen. Dat gaat het snelst in Amsterdam, met een vraagprijsontwikkeling van 31 procent. Maar ook in de regio's direct grenzend aan Amsterdam stijgen de vraagprijzen zeer snel: Haarlem (+24 procent), Waterland (+14), Zaanstreek (+14) en Almere (+13). Ook Leiden (+16) en Groningen (+12) zijn regio's met een sterk toegenomen vraagprijs.

De vraagprijs van de gemiddeld te koop staande woning is inmiddels 311 duizend euro, bijna 6 procent hoger dan een jaar geleden. Voor appartementen wordt een prijs van gemiddeld 186 duizend gevraagd, 8 procent hoger dan vorig jaar. Voor 2-onder-1-kapwoningen is dat 287 duizend euro (+3 procent). Alleen in de regio's Lelystad en Noordoost-Groningen dalen de vraagprijzen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016.

Minder tekoopborden

Als minpunt zien de makelaars een afname van het aantal tekoopborden. Ten opzichte van een jaar geleden staan er circa 30 procent minder woningen te koop. Het aantal verkopen daalt eveneens. In 'oververhitte gebieden' is die daling het sterkst, zoals in regio's als Amsterdam (-19 procent), Haarlem (-8), Utrecht (-8), Amersfoort (-8) en de stad Groningen (-11). De vraag is er groot, maar te weinig woningen worden te koop gezet. Dat kan onder meer worden veroorzaakt door de hoop van huiseigenaren op verdere stijging van de huizenprijzen, maar ook door de vrees geen huis terug te kunnen kopen als de eerste woning is verkocht. Daar staat tegenover dat in regio's in Brabant (Bergen op Zoom +40 procent, Uden +48), de Achterhoek (Ruurlo Eibergen +42, Doetinchem +40) en de Kop van Noord-Holland (+40) het aantal verkochte woningen juist een stuk hoger ligt dan een jaar eerder.

Vooral bij de appartementen gaat de daling van het aanbod volgens de NVM hard. Er staat bijna de helft (-47 procent) minder aan appartementen te koop vergeleken met een jaar geleden en 21 procent minder dan vorig kwartaal. Wat betreft vrijstaande woningen is er 22 procent minder aanbod dan vorig jaar en 12 procent minder dan vorig kwartaal.

Er zijn ook regio's waar het woningaanbod weliswaar afneemt, maar er nog steeds veel nieuw aanbod op de markt komt, zoals Grootegast, Zuid-Friesland en Kop van Overijssel.

Beeld anp

Vrijstaande woning

Van vrijstaande woningen werden er in de eerste drie maanden van dit jaar 26 procent meer verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit huistype haalt ook de hoogste gemiddelde prijs: 384 duizend euro. Het aandeel van verkochte vrijstaande woningen op het totaal aantal transacties heeft volgens de NVM in de afgelopen twintig jaar nog nooit zo hoog gelegen. Volgens de makelaars is dat een teken dat de 'doorstroming' (verhuizen naar een doorgaans duurdere woning) 'goed op gang is gekomen.'

Van appartementen, het in Nederland meest verkocht woningtype, werden er dit kwartaal bijna 3 procent minder verkocht dan een jaar eerder. Vorig jaar betrof nog ruim 32 procent van alle verkopen een appartement, nu is dat 29 procent. Volgens de NVM is er 'erg weinig aanbod van appartementen, zeker in de grote steden.' Vergeleken met een jaar eerder ligt de transactieprijs 11 procent hoger, op 192 duizend euro.

Nieuwbouw

In de laatste vier kwartalen zijn circa 32 duizend nieuwbouwwoningen in Nederland in de verkoop gekomen. In het laatste kwartaal waren dat er 11 duizend, 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor een gemiddelde nieuwbouwwoning werd 12 procent meer betaald dan een jaar geleden.

De meeste nieuwe woningen werden aangeboden in de Randstad, gevolgd door het midden van Brabant en het westen van Gelderland. Vooral in Amsterdam en Utrecht is de bouwproductie 'met succes op gang gebracht', stelt Jaarsma. In de afgelopen twee jaar is in die steden door nieuwbouw elk jaar 1 tot 2 procent toegevoegd aan het totaal aantal koopwoningen. 'Hiermee zijn deze steden bijna twee keer zo productief als Den Haag, Rotterdam en Nederland als totaal.'

Toch is de nieuwbouw bij lange na niet genoeg om aan de vraag naar woningen in Amsterdam en Utrecht te voldoen, aldus Jaarsma. Dit vertaalt zich in grote krapte op de markt en forse prijsstijgingen.' De NVM-voorzitter roept het nieuwe kabinet op om haast gaat maken met woningbouw. Hij wil dat er jaarlijks 80 duizend woningen worden bijgebouwd, vooral in en om de steden en voor starters en middeninkomens.

Beeld anp

Keuze

De gemiddelde aspirant-huizenkoper heeft in Nederland de keuze uit zes woningen. De NVM noemt dat een indicatie van een evenwichtige woningmarkt. Dat is bijvoorbeeld het geval in Den Bosch en Apeldoorn. Maar de regionale verschillen zijn groot. In de regio's stad Groningen, Amsterdam, Utrecht en Zaanstreek hebben kopers keuze uit minder dan drie woningen. In noordelijke regio's als Noordoost- en Zuidoost-Groningen, Slochteren en Den Helder/Texel, en zuidelijke regio's als Noordoost-Brabant, Oss en Zeeuws-Vlaanderen is het aanbod juist veel groter.

Particuliere beleggers concurreren volgens de NVM steeds sterker met de gewone huizenkoper. Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat het aantal beleggers - in dit geval natuurlijke personen met drie tot vijftig woningen in bezit - de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld is. In 2016 kochten deze particuliere beleggers bijna 6 procent van het totaal aantal verkochte woningen in Nederland.

Deze beleggers worden volgens NVM-voorzitter Jaarsma gedreven door de lage rente op spaargeld en het aantrekkelijke rendement dat zij kunnen maken op verhuur van hun bezit. Het aantal vrije sectorhuurwoningen neemt hierdoor toe, maar vooral starters op de koopwoningmarkt hebben het moeilijker.

Voorspelling

In januari sprak de NVM de verwachting uit dat de huizenprijzen ook dit jaar blijven stijgen, met zo'n 6 tot 7 procent. Die verwachting herhalen de makelaars. Eind 2016 bracht een gemiddelde woning eind vorig jaar gemiddeld 248 duizend euro opbracht, bijna 9 procent meer op dan een jaar eerder en bijna 20 procent meer dan in 2013. Ook denken zij nog steeds dat er dit jaar 5 tot 10 procent meer woningen zullen worden verkocht dan in 2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden