Huisvestingsconflict is stok om hond te slaan

Het gaat nu om parkeergarages en al dan niet overdadig ingerichte wc's, maar de verhouding tussen politiek en UWV was al langer troebel....

De onderzoekscommissie onder leiding van PvdA-coryfee Meijer stelt vast dat de kosten hoog zijn voor de gerealiseerde kwaliteit. Meijer noemt de uitbreiding van de hal op de begane grond, de aanleg van een trap tussen de elfde en twaalfde verdieping, het slopen en herinrichten van de wc's en de uitgaven aan audiovisuele middelen in vergaderruimtes. Daarnaast zijn tijdens de verbouwing wijzigingen doorgevoerd waardoor de kosten verder opliepen. Ook moet het UWV het gebouw na ontruiming in oorspronkelijke staat opleveren. Er staat geen vergoeding ingeboekt voor de verbeteringen aan het gebouw. En tenslotte is er een dubbel betaalde rekening aan het makelaarskantoor.

Per saldo voor minister De Geus van Sociale Zaken aanleiding om van een vertrouwensbreuk te spreken en topman Tjibbe Joustra en diens financiële man, Pieter Cloo te vragen op te stappen. Hoewel die geenszins van plan zijn te vertrekken, wil De Geus vandaag voor de duur van een maand een interim-topman aanstellen. Dat wordt nog dringen bij de directie-parkeerplaatsen.

Het lijkt erop dat Joustra en Cloo het op een ontslagprocedure willen laten aankomen. Als juristen denken zij sterk te staan. Gezien het arbeidsverleden van vooral Joustra kan dat een forse rekening voor wachtgeld en pensioenkosten opleveren.

Cruciaal in het rapport Meijer is echter de constatering dat bij volksvertegenwoordigers al langer 'verwarring, onduidelijkheden en wantrouwen' bestaat over het UWV. Meijer: 'Ik ging eerst op zoek naar wat er mis was. Dan praat je eens met de Tweede Kamer. Daar kwam ik er achter dat de relatie tussen UWV en Tweede Kamer heel geprikkeld was. Ik hoorde allerlei verwijten. Was het niet misgegaan met de huisvestingskosten, dan was het wel gebeurd op een ander terrein. Die geestesgesteldheid is overgeslagen naar de minister.'

Die verwijt het UWV dat niets is gedaan om de vertrouwensrelatie te herstellen. 'Ze hebben de noodzaak hiervan niet onderkend. Het besef dat het om publiek geld ging was onvoldoende doorgedrongen bij het UWV', aldus De Geus.

De verhouding met de minister was al verstoord door de suggestie dat De Geus premies had ontdoken in zijn vorige bestaan als consultant (bij Boer en Croon). Het UWV heeft nog steeds geen akkoord gesloten met dat adviesbureau over premiebetaling, waardoor die suggestie blijft hangen.

Nu wreekt zich ook dat van meet af aan niemand van het UWV hield. In 2000 besloot het tweede kabinet-Kok de uitvoering van WW en WAO te nationaliseren. Een ommezwaai nadat zes jaar was toegewerkt naar privatisering. Voor de toen verantwoordelijke staatsecretaris, VVD'er Hans Hoogervorst, was dat een puur pragmatische keuze. Privatiseren kon door aanvullende politieke eisen alleen een onwerkbaar, hybride systeem opleveren.

Maar ook PvdA en CDA identificeren zich niet met het UWV. De PvdA zou het liefst een echte overheidsdienst zien en het CDA staat voor soevereiniteit in eigen kring, waarbij de sociale partners zelf hun verzekering en bijbehorende uitvoerder kiezen. Niemand eist dan ook het succes van de verbeterende uitvoering op of van de structurele bezuiniging van ruim honderd miljoen euro die daarbij is geboekt.

Het werd eerder als hinderlijk ervaren. Nieuwe, fraaie kantoren betekent dat de organisatie blijft en dat past niet in de (magere) toekomst die het kabinet voor de WAO poogt te creëren. Berekeningen van het UWV over het effect van nieuw beleid, vielen bij het ministerie niet in goede aarde. Bij dat beleid hoort ook niet dat het UWV de WAO goedkoper kan doen dan verzekeraars, zoals uit offertes blijkt. De huisvestingskosten zijn een stok om een club die praatjes krijgt te slaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden