Huisman en Tiscali akkoord over vertrekpremie ex-baas

Ruud Huisman, de ex-topman van Tiscali en World Online, heeft een akkoord bereikt met Tiscali over zijn vertrekregeling bij het Italiaanse internetbedrijf....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Het vertrek van Huisman als topman van Tiscali kwam eind oktober onverwacht. In de media verschenen verhalen over belangenverstrengelingen van de Tiscali-topman. Ook zou Tiscali onder Huisman te veel geld hebben verloren aan een aantal films, waaronder 06-05 van de in 2004 vermoorde filmmaker Theo van Gogh.

Tiscali en Huisman hadden twee maanden nodig om het eens te worden over de vertrekregeling. Huisman eiste drie keer zijn jaarsalaris bij Tiscali in ruil voor zijn vrijwillige vertrek. Huisman benadrukt dat bij deze onderhandelingen de vermeende belangenverstrengeling ‘zelfs niet eens ter sprake is geweest’.

Huisman ontkent de aantijgingen van belangenverstrengeling en heeft in december aangifte gedaan van chantage door Patric Roctus, die zegt namens vijf ondernemers op te treden. Roctus bood aan de negatieve publiciteit te stoppen wanneer voor een bedrag van ongeveer 100 duizend euro per stuk een vijftal aandelenpakketten zou worden overgenomen.

Sinds de aangifte van Huisman heeft Roctus zijn activiteiten niet gestaakt. Sterker, Roctus heeft een weblog geopend waarop hij belastende stukken voor Huisman heeft geplaatst. Of de documenten echt zijn of vals, zoals Huisman stelt, is nog niet duidelijk.

De belager van Huisman heeft een dubieuze reputatie. De curator van het failliete bedrijf Ratax noemt Roctus in het jaarverslag een ‘ongrijpbaar figuur die bekend is bij de autoriteiten’. Huisman zegt zelf dat hij door zijn beroep van ‘troubleshooter’ vijanden heeft gemaakt. Een anonieme weblogger heeft het weblog ‘Roctusgate’ geopend als tegenhanger voor ‘Tiscali-gate’.

Opvallend is dat er een persoon is, Han Hagen, die aan alle onduidelijkheid een einde kan maken. Hagen is de eigenaar van de twee bv’s, Select en Molenwiek, waarin Huisman een belang zou hebben gehad. Hagen weigert echter inzage te geven in de aandelenregisters.

Uit openbare stukken blijkt dat Hagen vanaf eind 2004 de enige aandeelhouder is in beide bv’s. Over de situatie daarvoor zegt hij slechts: ‘Huisman had geen belang in de Molenwiek.’ Hagen en Huisman hebben Select bv in 1984 samen opgericht, maar Hagen heeft Huisman later uitgekocht voor een onbekend bedrag op een onbekend tijdstip.

Of de overeenkomst met Tiscali gevolgen heeft voor de bedreigingen aan zijn adres, weet Huisman niet: ‘Het is nu redelijk rustig.’

In de aangifte bij de politie noemt Huisman onder meer een auto die tegen zijn tuinhek werd gereden en nooit meer werd opgehaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden