Huishoudens hebben nog jaren minder te besteden

AMSTERDAM - De koopkracht daalt minstens drie jaar achter elkaar: vorig jaar, dit jaar en volgend jaar. Het is voor het eerst sinds het begin van de jaren tachtig en voor de tweede keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Nederlanders meerdere jaren achtereen minder hebben te besteden. De verwachting is bovendien dat het record zal worden gebroken van vijf jaar van achtereenvolgende koopkrachtdaling.

Die vijf jaren van koopkrachtdaling waren in de eerste helft van de jaren tachtig. Toen was de daling wel dieper. De koopkracht, volgens de boekjes 'de hoeveelheid goederen en diensten die met het besteedbaar inkomen kunnen worden aangeschaft', daalde tussen 1980 en 1984 zelfs tot 3,8 procent.

Vorig jaar kon een gemiddeld huishouden 0,4 procent minder kopen dan het jaar ervoor. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht, zo blijkt uit recente cijfers, dit en volgend jaar een achteruitgang van 0,75 procent.

Economische groei niet normaal
Hoewel de daling vooralsnog minder sterk is, is het denkbaar dat Nederland opnieuw een reeks beleeft van jaren waarbij huishoudens minder te besteden hebben. 'We zijn de economische groei en inflatie van de afgelopen decennia normaal gaan vinden, maar dat waren ze niet', zegt onderzoeker Edin Mujagic van de Universiteit van Tilburg en auteur van het boek Het Inflatiespook.

De komende jaren kantelt de economie naar een nieuwe realiteit. De financiële crisis gaf het bouwwerk nog een flinke zet mee. Daardoor komt Nederland op een zogenoemd lager groeipad. Dat wil zeggen dat de economie niet meer op het niveau kan komen waar het nu en in de toekomst had gezeten als de financiële crisis niet had toegeslagen.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden