Huiseigenaren stappen over naar andere geldschieter door lage hypotheekrente

De lage rentestand stimuleert steeds meer huiseigenaren voor hun hypotheek over te stappen naar een andere geldschieter. De meerderheid zet de rente vast voor 11 tot en met 20 jaar.

Het aantal oversluiters bij De Hypotheker wil de organisatie 'omwille van concurrentiegevoeligheid' niet nader preciseren dan dat het gaat om 'tussen de duizend en tweeduizend contracten in het vierde kwartaal van 2015.' Beeld anp
Het aantal oversluiters bij De Hypotheker wil de organisatie 'omwille van concurrentiegevoeligheid' niet nader preciseren dan dat het gaat om 'tussen de duizend en tweeduizend contracten in het vierde kwartaal van 2015.'Beeld anp

Het oversluiten van hypotheken om te profiteren van de lage rentestand neemt sterk toe. In het laatste kwartaal van 2015 stapte 63 procent meer huiseigenaren over naar een andere financier dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook kiezen steeds meer mensen voor een langere rentevaste periode.

Dat concludeert adviesketen De Hypotheker op basis van haar kwartaalonderzoek Hypotheek Index. Het gaat bij de oversluiters om klanten van deze adviseurs, die met 160 kantoren 12 procent van de hypotheekmarkt in handen hebben. Volgens een woordvoerder van het bedrijf weerspiegelt de uitkomst van het onderzoek de tendens in de gehele markt voor huisfinancieringen.

Woningbezitters met een hypotheek kunnen door het overstappen naar een andere geldschieter profiteren van de historisch lage rente. De hoogte van die rente wordt in hoge mate bepaald door de kapitaalmarkt, waar geld op dit moment in ruime mate voorhanden is. De toegenomen concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt door de opkomst van nieuwe geldverstrekkers zorgt voor extra scherpe tarieven.

De rente van de nieuwe contracten schommelt rond de 2 procent, aldus De Hypotheker. Eerder betaalden de leners rentes die konden oplopen tot 6 à 7 procent. Wie een nieuw leencontract afsluit, zal doorgaans een boete betalen, waarschuwt zij. Die is gebaseerd op de rente die de oude financier zal mislopen door het vertrek van de lener en de bepalingen in het contract.

Het aantal mensen dat een nieuw contract afsluit bij dezelfde financier (de 'omzetters') is niet meegenomen in de berekening. Het aantal oversluiters bij De Hypotheker wil de organisatie 'omwille van concurrentiegevoeligheid' niet nader preciseren dan dat het gaat om 'tussen de duizend en tweeduizend contracten in het vierde kwartaal van 2015.'

Rentemiddeling

Eigen Huis, de vereniging van huizenbezitters, herkent zich in de sterke toename van het aantal oversluiters. Woordvoerder Hans André de la Porte: 'Exacte cijfers worden door de marktpartijen niet gegeven, maar het strookt met ons beeld. Wij verwachten dat het aantal oversluiters dit jaar nog verder zal toenemen. Door de aanhoudend lage rente, maar ook doordat ABN Amro en de Rabobank als laatste van de grote banken ook rentemiddeling mogelijk gaan maken. Anders dan voorheen kunnen hun leners dan ook bij hen een nieuwe renteperiode afsluiten.'

Huizenkopers zetten hun rente ook steeds langer vast, aldus De Hypotheker. In 64 procent van de nieuwe contracten wordt een vaste leenvergoeding afgesproken voor een periode van 11 tot en met 20 jaar. Een jaar koos een meerderheid nog voor een rentevaste periode van 6 tot en met 10 jaar.

Huizenkopers hebben gemiddeld hogere hypotheken afgesloten in het laatste kwartaal van 2015. Het gemiddelde hypotheekbedrag was 7 procent hoger dan een jaar eerder.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden