Huiseigenaren laten bij hypotheek veel geld liggen

Voor veel huizenbezitters is het lucratief te wisselen van hypotheekaanbieder. De kosten van de overstap zijn vaak lager dan die van de nieuwe rente. Dat kan honderden euro's per maand schelen.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
Honderdduizenden huizenbezitters in Nederland kunnen substantieel kosten besparen door over te stappen naar een andere hypotheekaanbieder. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Honderdduizenden huizenbezitters in Nederland kunnen substantieel kosten besparen door over te stappen naar een andere hypotheekaanbieder.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Honderdduizenden huizenbezitters in Nederland kunnen substantieel kosten besparen door over te stappen naar een andere hypotheekaanbieder. Het voordeel verschilt sterk per bank en kan per individuele hypotheekklant oplopen tot honderden euro's per maand.

Bijna alle huizenbezitters denken dat het pas tegen het einde van de rentevaste periode loont om over te stappen. Maar dat klopt niet. Door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt kan ook de grote groep huizenbezitters met contracten die nog jaren lopen, nu al profiteren van de lage rente. Dat blijkt uit berekeningen van ikbenfrits.nl, een jong bedrijf dat online berekent of oversluiten in individuele gevallen een besparing oplevert.

Overstappen van bank kost zo'n 2.500 euro aan taxatie, notaris en financieel advies. Daar komt nog de boete bij die banken in rekening brengen wanneer klanten vroegtijdig hun hypotheekcontract ontbinden. Of die kosten opwegen tegen het voordeel, hangt af van de manier waarop de boeteregeling tot stand komt. Maar wat vooral telt, is het verschil tussen de rente waartegen een huizenbezitter bij een nieuwe aanbieder leent ten opzichte van de actuele rente die zijn oude bank aanbiedt.

'Een op de vijf profiteert fors bij overstap'

Of het gunstig is naar een andere hypotheekaanbieder te gaan, is een ingewikkelde rekensom die per geval verschilt. Een paar algemene handvatten zijn er wel. Vijf vragen over overstappen.

Een overzicht van de hypotheekaanbieders bij wie het aantrekkelijk is om naar een ander te gaan. Het bedrag is dat een klant kan besparen is steeds uitgerekend op basis van de volgende gegevens: De klant bezit een huis dat inmiddels 367.000 euro waard is en heeft daarop een hypotheek van 275.000 euro tegen 5 procent rente bij de betreffende bank. De rentevaste periode duurt vijf jaar. Beeld de Volkskrant
Een overzicht van de hypotheekaanbieders bij wie het aantrekkelijk is om naar een ander te gaan. Het bedrag is dat een klant kan besparen is steeds uitgerekend op basis van de volgende gegevens: De klant bezit een huis dat inmiddels 367.000 euro waard is en heeft daarop een hypotheek van 275.000 euro tegen 5 procent rente bij de betreffende bank. De rentevaste periode duurt vijf jaar.Beeld de Volkskrant

Overstapsom

Ikbenfrits.nl berekent hoe die overstapsom in individuele gevallen uitpakt. Daarvoor heeft het bedrijf de boeteregelingen, rentetarieven en het acceptatiebeleid van de ruim 80 hypotheekaanbieders en 300 hypotheekproducten ingevoerd in zijn systeem. Voor ruim 1.100 bezoekers die de afgelopen drie maanden op de website de rekentool van het bedrijf invulden, bleek dat overstappen voor 20 procent van hen gunstig uitpakt. Vertaald naar landelijk niveau gaat het dan om vele honderdduizenden huishoudens.

Bij een aantal hypotheekaanbieders is het zelfs vrijwel altijd lucratief om over te stappen, zegt medeoprichter Michiel Lensink van ikbenfrits.nl. 'Dat gaat vooral om kleine partijen zoals QUION, GMAC en Direktbank, die zich willen terugtrekken van de Nederlandse hypotheekmarkt. De overstapboete is daar erg laag.' Maar ook veel klanten van de grote Nederlandse banken zoals Rabobank, ABN Amro en ING zijn beter af als zij voortijdig hun hypotheek oversluiten naar een aanbieder met een lager tarief.

Omstandigheden

'Ik denk dat de cijfers redelijk representatief zijn voor de groep huizenbezitters die tien tot vijf jaar geleden hypotheken sloten met stevige rentevaste periodes ', zegt hypotheekexpert Matthijs Mons van adviesbureau Yellowtail. Mons denkt dat de cijfers in de praktijk waarschijnlijk wel iets lager uitvallen, doordat sommige klanten toch niet zo'n gunstige hypotheek kunnen krijgen als op basis van de internettool leek. 'Maar zelfs als het iets lager is, laten honderdduizenden huizenbezitters geld liggen door bij hun oude bank te blijven. Het aantal overstappers nam afgelopen kwartaal weliswaar met 33 procent toe, maar ligt nog steeds rond de 50 duizend per jaar.'

De omstandigheden voor overstappen zijn de afgelopen anderhalf jaar veel gunstiger geworden door de vele nieuwe hypotheekaanbieders die de afgelopen jaren zijn toegetreden en door de sterk gedaalde rente. Pensioenfondsen en buitenlandse partijen bieden zeer scherpe rentes aan. Ook speelt mee dat door de stijging van de huizenprijzen de afgelopen jaren steeds minder huizen 'onder water' staan. Daardoor worden steeds meer huizenbezitters ook als klant bij andere aanbieders geaccepteerd.

Vandaag presenteert makelaarsvereniging NVM de huizencijfers over het afgelopen kwartaal. Op Volkskrant.nl kunt u vanaf 10 uur bekijken hoe de prijzen zich in uw regio hebben ontwikkeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden