Huiseigenaren in vaarwater van dames-enkel

Bestuurders van een tennisvereniging en beheerders van een park hebben een geduchte vijand gekregen: nieuwbouw. De trend om de grond binnen de gemeentegrenzen vol te bouwen, kan 'nadelige, ja zelfs desastreuze gevolgen hebben voor tennisparken'....

Het gevaar dat de advocaat mr. S. Levelt in het clubblad van de Vereniging van Tennispark Directies (VTD) signaleert, heeft geen betrekking op parken die moeten wijken voor huizen, maar voor mensen die zo dicht bij een park mogen bouwen, dat ze er later zelf last van krijgen. Muziek van de kantine, stemmen van het terras en zelfs het geluid van een dames-enkelspel leidt tot klachten. Ook waarderen veel mensen het niet zo dat de verlichting van het park 's avonds hun tuin in volle gloed zet.

Binnenkort worden de milieuvoorschriften waaraan sportparken moeten voldoen, inclusief geluidsnormen, vastgelegd in een algemeen besluit. Als de milieudienst na klachten van omwonenden in de avonduren het geluid komt meten, kan 'een spannend dubbelspel op de buitenste buitenbaan' volgens Levelt al gemakkelijk teveel overlast opleveren.

Met dwangsommen kan de vereniging gedwongen worden die baan 's avonds buiten gebruik te laten. 'dat het tennispark al jaren bestaat en de woningen er pas net zijn gekomen, brengt daar in beginsel geen verandering in', zegt Levelt.

De advocaat raadt de bestuurders en beheerders aan om toch vooral goed de plaastelijke krantjes te spellen, want daarin worden veranderingen van een bestemmingsplan vroegtijdig bekend gemaakt. Want alleen wie in het allereerste stadium formeel tegen een ontwerp-bestemmingsplan protesteert, mag zich in de latere procedure laten horen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden