Huisbank van overheid laks in afstoten belang wapenindustrie

Amsterdam De huisbank van de Nederlandse staat, Royal Bank of Scotland, verstrekt nog altijd leningen aan producenten van clusterbommen...

RBS heeft voor in totaal 226 miljoen dollar (167 miljoen euro) aan leningen verstrekt aan de Amerikaanse munitieproducent Lockheed Martin en de Amerikaanse ontstekingsfabrikant L-3.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van IKV Pax Christi. Volgens een internationaal verdrag tegen clusterbommen zouden overheden de productie van clusterbommen niet mogen ‘assisteren of aanmoedigen’. Het verdrag zal in augustus 2010 ingaan.

RBS is in 2009 na afkondiging van het verdrag doorgegaan met het verstrekken van leningen aan Lockheed en L-3. In oktober 2009 werd een bestaande lening van 42 miljoen dollar verlengd. In september en november 2009 sloot RBS ook twee nieuwe leningen af met zowel L-3 als Lockheed Martin voor ieder ruim 50 miljoen dollar.

RBS zegt in een reactie zich te houden aan internationale verdragen. De Britse bank wijst erop dat nog niet alle staten het verdrag over clusterbommen hebben geratificeerd.

Ophef
RBS handelt sinds ruim een jaar het betalingsverkeer af voor de Nederlandse staat. Over de magere duurzame prestaties van de huisbank van het Rijk ontstond al eerder ophef. Het ministerie van Financiën heeft overleg gevoerd met RBS over haar inspanningen op duurzaam terrein. RBS liet toen weten zich in te spannen om de prestaties te verbeteren.

Het ministerie van Financiën zal in een gesprek met RBS het thema van de clusterbommen aan de orde stellen, zegt een woordvoerster. Het ministerie vindt dat de verantwoordelijkheid van het duurzame beleid primair bij RBS ligt.

PvdA-Kamerlid Paul Kalma noemt het ‘onverteerbaar’ dat RBS geld uitleent aan fabrikanten van clusterbommen. De bank zet zich hiermee buitenspel voor toekomstige aanbestedingen.

IKV Pax Christi vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse staat niet meer vaart maakt bij het aanpakken van mistanden. ‘Telkens blijkt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de overheid nauwelijks prioriteit heeft’, zegt een woordvoerster.

Zeven fabrikanten
Volgens IKV Pax Christi zijn er wereldwijd nog zeven fabrikanten betrokken bij de fabricage van clusterbommen. Deze wapens zijn omstreden vanwege het grote leed dat ze kunnen veroorzaken.

Enkele staten, zoals Ierland, Noorwegen en België, hebben ook in de wet laten vastleggen dat investeren in clusterbommen verboden is. Minister de Jager van Financiën heeft een recent voorstel afgewezen van de SP en GroenLinks om zo’n wet ook in Nederland in te voeren.

Ruim veertig banken, waaronder RBS, zijn afkomstig uit landen die het internationale verdrag tegen clusterbommen hebben ondertekend. Op de lijst staan geen Nederlandse banken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden