Hudson's Bay sluit huurcontracten af voor nog zeven V&D-panden

De Canadese warenhuisketen Hudson's Bay wordt in steeds meer Nederlandse steden de natuurlijke opvolger van het failliete V&D. Hudson's Bay gaat vanaf volgend jaar niet alleen het gat vullen dat V&D heeft achtergelaten, in termen van marktsegment, maar wordt ook in steeds meer gevallen de huurder van leegstaande V&D panden.

Marcel van Lieshout
Een leeg filiaal van V&D in Utrecht. Beeld anp
Een leeg filiaal van V&D in Utrecht.Beeld anp

Sinds maandag staat de teller op tien huurcontracten voor (delen van) panden waarin tot voor kort V&D was gevestigd. In een elfde winkel komt volgend jaar een vestiging van Saks Off 5th, een luxe discountformule, onderdeel van Hudson's Bay Company.

Het Canadese bedrijf sloot maandag huurovereenkomsten af voor winkelpanden in Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden en Zwolle. Eerder maakte Hudson's Bay al bekend de huurder te worden van twee voormalige V&D-warenhuizen in Amsterdam en vrijgekomen winkelpanden in Breda en Tilburg.

V&D

V&D, dat in februari definitief failliet ging als gevolg van de aanhoudende malaise in de detailhandel, had in heel Nederland 62 winkels (de webwinkel werd als 63e beschouwd). Vaak op toplocaties, aldus retaildeskundigen. Hudson's Bay Company heeft nu 11 winkels op die locaties te pakken. Het bedrijf wil in totaal 20 winkels openen in Nederland.

Of de nog te 'verwerven' panden ook allemaal leegstaande V&D-winkels moeten zijn, laat het Canadese bedrijf in het midden. Almere en Amstelveen staan in ieder geval op het lijstje van toekomstige vestigingsplaatsen. Voor de Nederlandse consument afficheert Hudson's Bay zichzelf als 'tussen de Bijeenkorf en de V&D in'.

Hudson's Bay is een van de snelst groeiende warenhuisketens van de wereld. Het bedrijf telt 460 winkels en 66 duizend medewerkers. De komst naar Nederland levert volgens het bedrijf zeker 2500 mensen een baan op. Zomer 2017 moet het eerste warenhuis de deuren openen. Welke vestiging dat is , is nog niet bekend.

Lees ook:

Het Canadese warenhuisconcern Hudson's Bay Company mag zich een van de oudste bedrijven ter wereld noemen.

Grondige verbouwing

Tot de openstelling van de winkels leveren bouwwerkzaamheden nog eens 2500 mensen werk op. Alle winkelpanden waarin Hudson's Bay zich vestigt moeten grondig worden verbouwd. In een aantal gevallen worden de Canadezen ook een van de huurders van de vaak enorm grote panden waarin V&D was gevestigd.

Vier van de zeven panden waarvoor gisteren een huurovereenkomst is afgesloten zijn eigendom van IEF Capital. Zoals het immense winkelpand aan de Haagse Grote Markstraat, voormalig hoofdkantoor van V&D, in het hart van de stad.

De renovatie van dat pand is al enige tijd aan de gang. Er moeten vijf winkels in komen waarvan Hudson's Bay de grootste huurder is. Een van de overige vier winkels is een gewild overblijfsel uit de failliete V&D-boedel: La Place, dat door supermarktconcern Jumbo is overgenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden