Hudson's Bay breidt niet verder uit in Nederland, streefaantal van twintig winkels komt er voorlopig niet

Hudson's Bay gaat niet verder uitbreiden in Nederland. Dat heeft directeur Stefaan Le Clair donderdag gezegd in het Algemeen Dagblad. De warenhuisketen opent nog wel vestigingen in steden waar ze al een langlopend huurcontract heeft getekend. Maar de twintig Nederlandse winkels, die het bedrijf als streefaantal noemde, komen er voorlopig niet.

Rens Blom
Consumenten nemen op de openingsdag een kijkje in de vestiging van Hudson's Bay aan het Rokin in Amsterdam. Beeld ANP
Consumenten nemen op de openingsdag een kijkje in de vestiging van Hudson's Bay aan het Rokin in Amsterdam.Beeld ANP

Hudson's Bay heeft nu twaalf vestigingen in Nederland, waarvan twee van de outletformule Saks Off 5th. In Den Haag, Leiden, Breda, Tilburg, Den Bosch, Maastricht, Zwolle, Almere, Amsterdam en Rotterdam zijn al Hudson's Bay-winkels geopend. In Amsterdam en Rotterdam kunnen klanten ook terecht bij Saks OFF 5TH. In maart en april worden in Enschede, Amersfoort en Haarlem nog Hudson's Bay-filialen geopend, zegt Le Clair. In Amstelveen zou dit voorjaar een filiaal opengaan, maar dat wordt uitgesteld tot het voorjaar van 2019. Later dat jaar moet ook nog een laatste winkel in Utrecht volgen. Hudson's Bay heeft dan zeventien vestigingen in Nederland.

In 2016 maakte het bedrijf bekend 'tot twintig' winkels te openen in Nederland, grotendeels in leegstaande panden van het failliete V&D. Nu het warenhuis heeft bevestigd dat er voorlopig geen nieuwe winkels bijkomen, blijven provincies als Drenthe, Groningen en Friesland Hudson's Bay-loos. Het bedrijf toonde vorig jaar nog interesse in een vestiging in Groningen, maar die komt er dus niet. Het oude V&D-pand in de binnenstad was toen niet beschikbaar, omdat daar al een Topshelf-warenhuis in zat. Dat is vertrokken en het winkelpand staat leeg. De Groningse wethouder van economische zaken Joost van Keulen is desondanks niet al te bedroefd over de uitbreidingsstop van Hudson's Bay: 'De binnenstad van Groningen doet het goed. We hebben lage leegstandscijfers en hoge bezoekersaantallen. Het is vooral jammer voor Hudson's Bay dat ze zich niet in onze stad vestigt.'

Al sinds de eerste Nederlandse Hudson's Bay in september vorig jaar zijn deuren opende in Amsterdam gaan er geruchten dat het niet goed gaat met de warenhuisketen in Nederland. Landelijke omzetcijfers maakt het bedrijf niet bekend, dus hoe het echt gaat, is niet na te gaan.

Internationaal ging het in de eerste drie kwartalen van 2017 niet al te best. Hudson's Bay noteerde over die periode een fors verlies, veroorzaakt door een licht dalende omzet en hoge kosten voor het opzetten van Nederlandse winkels.

Nog geen vier maanden na de opening van zijn eerste Nederlandse winkel past warenhuisketen Hudson's Bay zijn assortiment al aan. Het Canadese bedrijf gaat meer goedkopere artikelen verkopen omdat Nederlandse klanten klagen over te hoge prijzen.

Met 2.500 supergoed getrainde Nederlandse werknemers gaat warenhuis Hudson's Bay hier de markt veroveren, voorspelde de zelfverzekerde bestuursvoorzitter Jerry Storch vorig jaar. (+)

Jong en hip willen ze zijn bij Hudson's Bay. Maar de bezoekers zijn vooralsnog vooral grijs, zo concludeerden we in september vorig jaar.

Gaat Hudson's Bay binnenkort zijn Nederlandse filialen alweer opdoeken vanwege tegenvallende resultaten? Het Canadese warenhuisconcern spreekt die berichten tegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden