HP ontslaat 25 duizend werknemers

Hewlett-Packard, de Amerikaanse producent van onder meer personal computers en printers, stoot de komende drie jaar 24.600 banen af. De maatregel is een direct gevolg van de overname van Electronic Data Systems (EDS) in mei van dit jaar....

De integratie van beide bedrijven leidt tot het overbodig worden van ongeveer 7,5 procent van de werknemers van beide bedrijven, stelt HP. De operatie moet 1,8 miljard dollar (1,2 miljard euro) aan besparingen opleveren.

De helft van de banen zal volgens HP verdwijnen in de Verenigde Staten. Werknemers daar zullen binnenkort op de hoogte worden gesteld of zij hun betrekking behouden. Naar verwachting zal de grootste klap vallen bij EDS, aldus Hewlett-Packard. Waarschijnlijk zullen vooral juridische en financiële afdelingen en personeelszaken getroffen worden.

Of ook in Nederland banen verloren gaan, is nog niet duidelijk. De Nederlandse tak van HP verwacht daarover begin volgende maand duidelijkheid te kunnen geven. Bij HP in Nederland werken 2.400 mensen, EDS telt hier 1.600 medewerkers.

De jongste ontslagronde is de grootste sinds de komst van bestuursvoorzitter Mark Hurd. Kort na zijn aantreden in 2005 stuurde Hurd al 15 duizend medewerkers de laan uit. In Nederland werden bij die reorganisatie 350 banen geschrapt.

Met de overname van EDS heeft HP de jacht geopend op IBM, ’s werelds grootste ict-dienstverlener. Door duizenden werknemers weg te sturen, hoopt het bedrijf slagvaardiger te kunnen opereren. Nu is volgens Hewlett-Packard sprake van veel overlappende functies.

HP is al de grootste producent van pc’s ter wereld, en zit met de overname van EDS (overnamebedrag: 13,2 miljard dollar) IBM op de hielen op het gebied van dienstverlening. Hurd zegt dat hij ook nieuwe mensen wil aannemen.

Dat er mogelijkheden zijn voor efficiencyverbeteringen, blijkt uit berekeningen van het financiële persbureau Bloomberg. Daaruit blijkt dat HP-medewerkers hun concern acht keer meer winst opleveren dan EDS-employees. In 2007 bedroeg de winst per HP’er 42.200 dollar, tegen 5.130 dollar bij EDS. De aankoop van de ict-dienstverlener heeft de relatieve winstgevendheid van Hewlett-Packard dan ook geen goed gedaan. De winstmarge daalt van de beoogde 14 procent naar minder dan 10 procent in 2009. Volgens financiële topvrouw Cathie Lesjak zal de overname vanaf 2010 bijdragen aan een hogere winst voor HP als geheel.

Bedrijven zullen de komende jaren vaker ict-dienstverleners inhuren, omdat het runnen en onderhouden van grote computersystemen steeds ingewikkelder wordt. Bovendien hebben stijgende energieprijzen ertoe geleid dat de operationele kosten van zogenoemde datacenters de pan uitrijzen. Grote dienstverleners zouden beter in staat zijn deze kosten in de hand te houden, onder meer doordat ze beter deals kunnen sluiten met stroomproducenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden