Hou op, ga weg, blijf van het voetbal af

Zonder twijfel zal de schaamteloze exploitatie van het voetbal in het seizoen 1998-'99 worden vervolgd. De verbeelding is al lang niet meer aan de macht, concludeert de dromer somber....

door Paul Onkenhout

In APRIL begon de wedstrijd in de Champions League tussen Real Madrid en Borussia Dortmund vijf kwartier te laat - het is zijn hoogtepunt van het voetbalseizoen 1997-'98.

Supporters van Real Madrid van de Ultra Sur trokken een hek achter een doel stuk.

Dat hek zat vast aan het doel.

Het doel brak.

Het duurde een uur voordat een nieuw doel naar stadion Bernabeu in Madrid was getransporteerd. Later bleek ook nog eens dat het reservedoel drie centimeter te laag was.

Een voetbaldoel dat dwars door Madrid wordt vervoerd, begeleid door een escorte van de politie, dát had hij wel eens willen zien.

In het stadion zou hij hebben gejuicht en geschreeuwd en genoten hebben van de paniek, de onophoudelijk rinkelende mobiele telefoons en de verwrongen gezichten van al die mannen in pakken (altijd blauwe pakken) die altijd zo tevreden over zichzelf zijn, maar zich nu geen raad wisten omdat in het draaiboek geen rekening was gehouden met een gebroken doel.

En dat alles alleen maar omdat een voetbalwedstrijd een uurtje later zou beginnen.

Recht in hun gezicht zou hij ze hebben uitgelachen, wijzend op het kapotte doel. En maar denken dat alles om jullie draait hè, dat jullie alles kunnen bepalen omdat jullie de poen hebben en ziel en zaligheid hebben verkocht aan de televisie.

Zelfingenomen en opportunistische snoevers zijn jullie, zonder enig historisch besef. Jullie houden niet eens van voetbal, jullie houden alleen maar van geld en publiciteit en macht.

Dat lucht op. Eventjes.

Hij, de dromer die maar een paar jaar ouder is dan de oudste speler in de eredivisie, is niet zo naïef om te denken dat de verbeelding ooit nog terug zal keren in het voetbal. Vermoedelijk zal er nooit meer een doel breken, althans niet meer in stadions waar de blauwe pakken het voor het zeggen hebben. Hij is een dromer die zal worden uitgelachen.

Het incident in Madrid heeft hem slechts kortstondig hoop gegeven. Zíín voetbal is ten dode opgeschreven. Dit, zo leest hij tegenwoordig bijna wekelijks, is het tijdperk van de grote veranderingen; zelf spreekt hij liever van het tijdperk van de tweedeling.

Om zich te wapenen heeft hij twee mappen samengesteld, zo willekeurig dat de selectiecriteria alleen door hem en misschien enkele geestverwanten te begrijpen zijn. De ene map, Wij, is aanzienlijk dikker dan de andere, Zij.

Vergeef hem de strikte wijze waarop hij de voetbalwereld in twee kampen heeft verdeeld. Het is niet persoonlijk bedoeld.

Op de voorkant van de map Wij heeft hij, de onverbeterlijke romanticus, een stukje uit het weekblad Sportweek geplakt. Het blad sprak met een voetballer, Toine Rorije, na een vriendschappelijke wedstrijd van FC Groningen tegen een amateurclub uit Aalst.

De spelers brachten de nacht na de wedstrijd door in een hotel omdat ze opzagen tegen een nachtelijke busreis van vier uur. FC Groningen stemde in met het verzoek, maar verlangde van iedere speler vijftig gulden overnachtingskosten. (Patrick Kluivert eiste van Manchester United een salaris van 120 duizend gulden. Per week. Het berichtje is opgenomen in de map Zij.)

Op weg naar Aalst stopte FC Groningen om te eten, niet bij een restaurant, daar heeft de club het geld niet voor, maar bij een benzinepomp. Aan de kant van de snelweg werden broodjes gegeten. 'Bizar en ontroerend: armoe in Groningen', is de kop boven het stukje.

Ontroerend, dat is het zeker. De dromer hoopt dat FC Groningen dit seizoen kampioen wordt van de eerste divisie die geen eerste divisie meer heet, maar Toto Divisie, jammer genoeg.

DE TRAINER van Telstar, Van Ham of Van der Ham of zoiets, keek een paar maanden geleden vol trots terug op het volledig mislukte seizoen. Telstar was dan wel als zestiende of zo geëindigd, er waren door SBS 6 heel wat samenvattingen van de wedstrijden van de club uitgezonden.

De trainer wilde er maar mee zeggen dat Telstar in de Toto Divisie zeer attractief had gespeeld. Anders zou SBS 6 al die wedstrijden toch zeker niet hebben uitgezonden?

Het voetbal wordt schaamtelozer dan ooit tevoren geëxploiteerd en niets wordt nog aan de verbeelding overgelaten. De map Wij wordt almaar dunner.

Toe maar jongens, melk het voetbal maar uit, wees maar meedogenloos en kil, verdien er maar aan, weiger te relativeren, zendt de loting van de Champions League maar uit, en al die onbeduidende oefenwedstrijdjes, maak er maar meer van dat het is, maar neem het de dromer niet kwalijk dat hij schaterlacht als hij hoort (naar dat soort wedstrijden kijkt hij al lang niet meer) dat Maribor met 2-1 van PSV heeft gewonnen.

Hoezo, verlangen naar een nieuw seizoen?

Wordt er nog gevoetbald dan?

Het voetbal, sprak de dromer cynisch, dat is toch de voorzitter van Ajax die de voorzitter van Feyenoord schoffeert? (Het Jaar van de Bezinning is kennelijk afgelopen).

De moeizame en lachwekkende pogingen om een persoonsgebonden clubkaart te introduceren? De KNVB die geen nieuwe bondscoach kan vinden en weigert te bevestigen dat Wim Jansen is benaderd, totdat Jansen zelf zegt dat hij is benaderd?

Nicole Edelenbos versus Feyenoord? Scheidsrechter Roelof Luinge die van de elite-lijst wordt afgevoerd omdat hij in het stadion zou hebben gezongen na een wedstrijd van RKC?

De arbitragezaak tussen Ajax en Frank en Ronald de Boer? De arbitragezaak van Feyenoord tegen Giovanni van Bronckhorst? De pogingen van Van Gaal om het aantal Nederlanders bij Barcelona tot tien uit te breiden? Straks trekt hij ook nog Nederlandse journalisten aan, sneerde de dromer.

Van Gaal, toch al een twijfelgeval, verdwijnt in de map Zij, samen met een stukje uit de krant van 19 april 1998. Van Gaal beweert daarin dat Frank en Ronald de Boer hun contract bij Ajax moeten uitdienen.

'Voor het voetbal zou het goed zijn als de rechter zegt: contract is contract. Ik zou het belachelijk vinden als ze mogen vertrekken. Ik heb ook altijd mijn contract uitgediend.' Ook gij, Louis?

Toe maar, neem jezelf maar serieus, lieg en bedrieg maar zonder gêne maar neem het hem niet kwalijk als hij de ordinaire ruzie vorig jaar tussen Ajax en Feyenoord om een Costaricaans voetballertje, Ledezma, nog eens aanstipt. Kan iemand hem misschien vertellen waar Ledezma is gebleven? Schamen jullie je nou achteraf niet om al die ophef over een jeugdspeler?

Noemde Van den Herik nog maar een paar maanden geleden aanvaller Demetradze niet het antwoord van Feyenoord op Ajacied Babangida?

Klopt het, meneer Van den

Herik, dat Feyenoord deze snelle, veelzijdige en veelbelovende aanvaller, dit geschenk uit de hemel, in de zomer geruisloos aan Alania Vladikavkaz heeft afgestaan? Alania Vladikavkaz!

En waarom begint de Nederlandse competitie, de KPN Telecompetitie (zucht), ongemerkt voor velen eigenlijk op donderdagavond, met de wedstrijd Heerenveen - FC Twente?

Hij tikt op: Al-Waleed Bin Talal bin Abdulaziz al Saud.

Al-Waleed Bin Talal bin Abdulaziz al Saud is een neef van de Saudische koning Sahd en een van de rijkste mensen ter wereld. Tot een maand geleden heeft hij er nooit blijk van gegeven belangstelling voor voetbal te hebben.

Al-Waleed is belegger. Hij heeft bijvoorbeeld belangen in Euro Disney, richtte samen met Michael Jackson een amusementsbedrijf op, kocht in 1996 voor 300 miljoen gulden een hotel, George V, in Parijs.

IN 1997 overwoog de prins Fokker over te nemen en in hetzelfde jaar investeerde hij in drie bedrijven van Rupert Murdoch die weer zaken deed met Leo Kirch die weer zaken deed met Silvio Berlusconi, allen zogenaamde mediamagnaten.

De dromer heeft het bericht dat Al-Waleed, Murdoch, Berlusconi en Kirch een Europese Superliga willen oprichten, zonder aarzelen in de map Zij geschoven. Hij is fel gekant tegen een Superliga, een sociëteit voor de rijke clubs die niet in de eerste plaats in sportieve glorie zijn geïnteresseerd, maar in het maken van winst.

Plotseling wordt hem duidelijk dat het verdwijnen van Sport 7 maar een schijnoverwinning was. Bijna ongemerkt is Sport 7 teruggekeerd, in vele gedaantes.

Hou op, schreeuwt hij, ga weg, blijf van het voetbal af. Maar niemand luistert.

Denken jullie nou echt, zegt hij tegen zijn spiegelbeeld, dat ik over een paar jaar ben geïnteresseerd in een wedstrijd tussen bijvoorbeeld de nummers zes en dertien van jullie Superliga? Dat ik daarvoor ga betalen?

Niet dat hij er aan twijfelt dat de vorming van een Superliga nog kan worden tegengehouden. Nederlandse clubs tegen komst Superliga, las hij laatst. Hij moest er om lachen. Alsof de Nederlandse clubs naar hun mening wordt gevraagd.

Alsof hem en die paar andere andersdenkenden ooit om een mening zal worden gevraagd.

Onder het mom van de vooruitgang en in naam van financieel gewin trekken zij ontstuitbaar naar voren. Wij staan machteloos. Zij zullen winnen en nooit meer toestaan dat een voetbalwedstrijd moet worden uitgesteld omdat een doel is gebroken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden