ReportageHoreca

Hotels bieden een blik op de toekomst van restaurants: tape, pijlen en halflege zalen

Gerechten worden in het hotel van Fletcher in Wassenaar op afstand geserveerd. Beeld Raymond Rutting
Gerechten worden in het hotel van Fletcher in Wassenaar op afstand geserveerd.Beeld Raymond Rutting

De restaurants zijn op slot, maar die in hotels mogen wel open. Zo ook die in het Fletcherhotel in Wassenaar, dat een kijkje biedt in een mogelijke toekomst van de horeca. Met veel tape en pijlen, en leeg ogende eetzalen.

Glaasje witte wijn bij de lunch? Geen probleem. De ober staat stil bij het stuk witte tape op de vloer, op een veilige 1,5 meter afstand van de gast. De glazen balanceren op de rand van de tafel zodat hij tijdens het inschenken niet te dichtbij komt. Met plastic handschoenen aan strekt de ober zich uit om de wijn in te schenken.

Het klinkt als een scène uit de anderhalvemetersamenleving van de toekomst, maar het gebeurt nu al, in een Wassenaars hotel. Want hoewel restaurants en bars 15 maart verplicht op slot gingen, geldt dat niet voor hotels en de bijbehorende hotelrestaurants. Veel etablissementen kozen er zelf voor te sluiten. Maar met akkoord van de Veiligheidsregio en met goedgekeurde voorzorgsmaatregelen bleven andere hotels wel gasten ontvangen en alleen hen voorzien van eten en drinken.

En de afgelopen weken openen steeds meer hotels weer de deuren, zo ook het Fletcher Boutique Hotel Duinoord in Wassenaar. Het hotel op loopafstand van de kust ziet er van buiten nog niet zo toegankelijk uit: rood-wit gestreept lint is om het gebouw gewikkeld om aan te geven dat niet-hotelgasten voorlopig niet welkom zijn. Een groot bord bij de ingang geeft aan dat het terras uitsluitend toegankelijk is voor hotelgasten. Mocht dat niet duidelijk genoeg zijn, dan staat er in het weekend en bij mooi weer buiten een host om passanten die een kopje koffie willen weg te sturen.

De receptionist zit bij het inchecken achter plexiglas. Beeld Raymond Rutting
De receptionist zit bij het inchecken achter plexiglas.Beeld Raymond Rutting

Looppaden en pijlen

De vloer van de receptie naar de bar en het restaurant is onderverdeeld in looppaden van tape en overal geven pijlen een looprichting aan om gasten op veilige afstand van elkaar te houden. Het restaurant doet verlaten aan, doordat een groot deel van de tafeltjes is weggehaald. Zo is er genoeg ruimte voor het personeel om de gasten te serveren op 1,5 meter afstand.

Hoewel het niet hoefde, besloot Fletcher Hotels 15 maart de deuren te sluiten. ‘Maar gaandeweg zijn we gaan kijken hoe we weer veilig open konden, ook na de oproep van Rutte om na te denken over de anderhalvemetersamenleving’, vertelt directeur Rob Hermans. ‘We hebben bij het ministerie van Economische Zaken ons protocol ingeleverd, want je moet natuurlijk aan allerlei veiligheidsvoorschriften voldoen. Daarop is positief gereageerd, dus zijn we met een gerust hart weer opengegaan.’ De hotels van Fletcher gaan sinds vorige week gefaseerd open, 15 mei zijn alle honderd hotels klaar om op 1,5 meter gasten te ontvangen.

Hermans verwacht deze zomer veel vakantiegangers uit eigen land. ‘Ik ga ervan uit dat we de hele zomer volle bezetting hebben. Mensen gaan niet naar het buitenland, maar willen er toch graag een paar dagen tussenuit.’ Toch zal een drukke zomer het verlies van de afgelopen tijd niet goedmaken, denkt Hermans. ‘We draaien nog niet op volle capaciteit nu, dus we missen zeker meer dan twee maanden aan omzet die we niet meer goedmaken, want in de zomer zitten we altijd wel vol.’ Toch vreest Hermans niet voor zijn hotelketen. ‘We zijn een gezond bedrijf en kunnen de verliezen van dit jaar gelukkig wel aan.’

Of restaurants in hotels als voorbeeld kunnen dienen voor overige horeca moet nog blijken. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een concept-protocol ingediend bij het ministerie, waarin rekening wordt gehouden met de 1,5 meter onderlinge afstand. Maar KHN plaatst direct een kanttekening, namelijk dat 1,5 meter afstand houden voor veel horecazaken niet rendabel zal zijn.

Drankjes worden geserveerd met handschoenen aan. Beeld Raymond Rutting
Drankjes worden geserveerd met handschoenen aan.Beeld Raymond Rutting

‘Asociaal’

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie afgelopen woensdag noemde minister-president Mark Rutte het ‘asociaal’ om een overnachting te boeken enkel om in een restaurant te kunnen eten. ‘Dat restaurants in hotels open zijn is bedoeld voor mensen die echt een overnachting nodig hebben en die daarom niet thuis kunnen koken. Het is niet de bedoeling om zo via een omweg alsnog in een restaurant te kunnen eten.’

Rutte vindt het desondanks te ver gaan om daarom ook restaurants in hotels te sluiten. ‘Als Hugo (de Jonge, zorgminister, red.) en ik iedere loophole zouden moeten dichten, dan zijn we een kinderspeelplaats aan het runnen. Ik denk dat we allemaal een beetje moeten blijven nadenken. Als je een kamer boekt om daar te kunnen eten is het een beetje asociaal.’

Daar is directeur Hermans het niet mee eens. ‘Hij zegt eigenlijk dat alle niet noodzakelijke aankopen asociaal zijn. Dan zijn de meeste winkels asociaal, De Bijenkorf en Ikea ook. Ik vind dat alles wat op een veilige manier kan mogelijk moet zijn en niet asociaal is.’

Vakantie in de coronacrisis

Het lijkt erop dat tegen de zomer beperkte uitstapjes in eigen land weer mogelijk zijn, terwijl het reizen naar Zuid-Europa op zijn minst nog enige zorg oplevert. Gaan we straks massaal naar Center Parcs?

Kan Europa deze zomer nog toeristen verwelkomen? Dat is de vraag nu vele landen voorzichtig hun coronamaatregelen versoepelen. De reisbranche heeft er nog lang geen antwoord op, maar diverse landen nemen toch al een voorschot op een Europees plan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden