Horeca verklaart oorlog aan bierkeet en caravan

De Nederlandse horeca trekt ten strijde tegen bierketen, bierschuren en biercaravans. In deze soms illegaal gebouwde ruimten gebruiken plattelandsjongeren zelf ingekochte drank....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

De oorlog tegen de bierkeet woedt tot nu toe vooral in de rechtszaal. De Raad van State oordeelde woensdag in hoger beroep dat de gemeente Putten de beslissing om illegaal gebouwde bierlokalen niet aan te pakken, moet herzien. Vertegenwoordigers van de lokale horeca hadden de gemeente verzocht circa twintig boerenschuren te sluiten waar zonder vergunning alcohol wordt geschonken. De rechtbank Zutphen trok diezelfde conclusie al in november 2006.

De echte horeca heeft hiermee een ‘enorme overwinning’ geboekt op het ‘ongecontroleerde zuipen door jongeren’, zegt Arjan Hogervorst van het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM). Het BEM, dat de procedure tegen Putten voerde, is een door de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland opgericht loket waar caféhouders terecht kunnen met klachten over oneerlijke concurrentie.

Die is volgens Hogervorst ‘zeer groot’, en komt van een keur aan ruimten en zaaltjes waar zonder vergunning alcohol wordt geschonken. BEM kruist de degens met de uitbaters van sportkantines en feestzalen, maar ook met de beheerders van kerkgebouwen en scholen.

‘Putten was een pilot’, zegt Hogervorst. ‘We hebben gewonnen, en gaan er nu hard in. Over een paar jaar zijn alle bierketen in Nederland dicht.’ De BEM-directeur zegt dat jongeren veel beter in een café kunnen drinken dan in een keet, omdat in de horeca ‘beter toezicht’ wordt gehouden. Bovendien zou de veiligheid in de bierketen gering zijn, omdat die ‘niet of nauwelijks gecontroleerd worden’.

Jan van Putten, de burgemeester van Putten, is het ‘volledig met BEM eens’ dat het problematisch is dat jongeren op steeds jeugdiger leeftijd alcohol drinken. Verder heeft hij geen goed woord over voor de acties tegen de Puttense bierketen. ‘De horeca speelt de vermoorde onschuld. Ze doen alsof een biertje in een keet ongezonder is dan een biertje in een café’, zegt Van Putten.

De burgervader van Putten is niet van zins de bierschuren in zijn gemeente te sluiten. ‘Putten is om mij onbekende redenen als proefkonijn uitgekozen, maar er is hier weinig aan de hand. We hebben nauwelijks overlast, en ik betwijfel of de echte horeca zit te wachten op de 500 jongeren die in schuren komen drinken.’

In plaats daarvan gaat de burgemeester beter motiveren waarom de bierketen met rust gelaten worden. ‘Die motivering komt er na de vakantie. En verder verandert er weinig’, zegt hij.

Uiteindelijk, zegt Van Putten, is het kinnesinne. ‘De horeca maakt er een groot nummer van, maar dat is vooral omdat zij denken omzet mis te lopen. In de schuren worden veel goedkopere biertjes geschonken dan in het café.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden