Update

Hoorzitting DNB-garantie: 'Dit heeft een hoog vestzak- broekzakgehalte'

Diverse experts gaven dinsdagmiddag tijdens een hoorzitting hun visie op de garantie die minister Dijsselbloem van Financiën aan De Nederlandsche Bank heeft gegeven. Hoogleraar monetaire economie en oud-directielid van DNB Lex Hoogduin noemde de maatregel 'creatief boekhouden' waar 'de geur van een truc' omheen hangt. Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer sprak over 'een hoog vestzak- broekzakgehalte'.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.Beeld anp

De maatregel van Dijsselbloem houdt in dat de staat DNB een garantie geeft voor 5,7 miljard euro voor risico's op leningen aan Zuid-Europa en daarvoor een winstafdracht van in totaal 3,2 miljard euro terugkrijgt

'Dit is toch creatief boekhouden en heeft de geur op z'n minst van een truc. Daardoor vind ik dat niet het goede voorbeeld wordt gegeven. Het is potentieel niet goed voor de reputatie van de overheid in de richting van de eigen financiële sector en ook in de richting van buitenlandse overheden', aldus Hoogduin.

Ook zei hij het 'oneigenlijk' te vinden dat Dijsselbloem de maatregel als meevaller voor de begroting heeft gepresenteerd. 'Eigenlijk presenteer je een dalende schuld en een lager tekort terwijl onderliggend niks wordt veranderd. Dat wordt nog erger als het gepresenteerd wordt als een meevaller. Er is geen meevaller, er is iets verschoven op posten.'

Hoogduin vroeg zich ook af of eurocommissaris Olli Rehn de maatregel wel goed zal keuren. 'Ik zou hier doorheen kijken', aldus de hoogleraar.

Niet gratis
Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer constateerde dat DNB en de Nederlandse staat 'een symbiotische verhouding' hebben, waardoor Dijsselbloem in het uiterste geval toch al een voorziening moet treffen voor de leningenportefeuille. De maatregel heeft 'een hoog vestzak- broekzakgehalte', aldus Vendrik. Wel gaf hij de Kamer mee na te denken over de risico's van de garantieregeling. 'Garanties zijn niet per definitie gratis.'

Vendrik vroeg zich verder hardop af waarom de Kamer deze week al tot een oordeel moet komen over de regeling. 'Waarom moet het perse zo snel', vroeg Vendrik. Hij wees erop dat DNB in principe tot eind maart heeft om de jaarrekening op te maken.

Transparant
Volgens Frank Elderson van DNB zijn op initiatief van de Bank gesprekken gestart over maatregelen tegen het bestaande risico op de leningen. Voor DNB was de staatsgarantie het beste middel om het risico 'te migiteren'. Elderson bestreedt verder dat de Bank niet transparant zou zijn op dit vlak. 'Iedere gedachte dat we dit zouden wegmoffelen is niet terecht.' Volgens Elderson zullen in het jaarverslag alle risico's uitgebreid worden beschreven, inclusief de garantieregeling.

Risico's
De oppositiefracties CDA en ChristenUnie hadden eerder kritiek geuit op de maatregel, die komt op een moment waarop het kabinet hem erg goed kan gebruiken om het financieringstekort te drukken. Volgens hen is het extraatje te danken aan 'creatief boekhouden'. Dijsselbloem bestrijdt dat. In antwoorden op schriftelijke Kamervragen onderstreepte hij vrijdag nog eens dat er ook risico's zijn voor de Staat. Ook zou de meevaller lager kunnen uitpakken dan nu geraamd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden