Hooijmaijers mogelijk corrupt bij project in regio Schiphol

De rijksrecherche onderzoekt een aandelentransactie rond luchthaven Schiphol waarbij ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan corruptie.

De verdachte VVD-politicus zou ook via een ‘dienstbevel’ bij de provincie Noord-Holland hebben aangedrongen op het aanschaffen van aandelen in een project van het beursgenoteerde vastgoedbedrijf Segro.

Dit bevestigen woordvoerders van de provincie Noord-Holland en de Schiphol Area Development Company (SADC), een privaat-publiek vastgoedbedrijf dat eveneens bij deze deal was betrokken. Zowel de onderneming als de provincie is deze week door de rijksrecherche benaderd.

Dienstbevel

Voor de transactie wilde Hooijmaijers eind 2008 dat de provincie Noord-Holland 10 miljoen zou neertellen voor 15 procent in het project De Hoek-Noord, in de Schipholregio. Toen de ambtenaren dit idee afkeurden omdat ‘het niet paste in het beleid’, kwam Hooijmaijers met ‘een dienstbevel’, aldus de provincie. Ook bij de SADC verscheen Hooijmaijers met het dringende verzoek de aandelen te kopen in Segro’s De Hoek-Noord.

Uiteindelijk gingen beide partijen toch niet akkoord, omdat zowel de provincie Noord-Holland als de SADC twijfels had over de deal. Bij de provincie bestond zelfs het vermoeden dat Hooijmaijers een vergoeding zou krijgen van Segro vanwege de totstandkoming van de transactie. Segro, een Engelse beursgenoteerde projectontwikkelaar, geeft geen commentaar.

Klappertje

Onlangs deed Hooijmaijers in een interview in De Telegraaf een boekje open over zijn rol in de vastgoedhandel rond Schiphol. Want net voordat hij gedeputeerde werd, had hij als commercieel vastgoedadviseur ‘een klappertje’ gehad met grondaankopen rond Schiphol. Hij kon er in 2003 en 2004 voor zorgen dat twee vastgoedbedrijven belangrijke grondposities konden innemen. Hij kreeg daarvoor een forse vergoeding. Delen werden overgemaakt naar zijn bv, terwijl hij al gedeputeerde was. De provincie Noord-Holland bleek hiervan niet op de hoogte te zijn.

Hooijmaijers werkte voor zijn loopbaan als wethouder van Amsterdam en gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, voor de op Schiphol actieve projectontwikkelaar Mainland. Volgens bronnen stond hij ‘op de loonlijst’, en kreeg hij ‘een kwartaalvergoeding’ van dit bedrijf. Mainland werd in 2005 opgekocht door Segro, het bedrijf dat nu in het rijksrechercheonderzoek opduikt.

Ton Hooijmaijers (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.