Hoogtevrees onder beleggers drukt stemming

AMSTERDAM (ANP) - De winsten op de Europese aandelenbeurzen werden vrijdagochtend grotendeels ingeleverd. Een recordstand van de Dow-Jonesindex en een flink hoger slot van de beurs in Tokio zorgden aanvankelijk voor een optimistischer stemming.

ABN Amro noteerde 0,9 procent hoger na de uitspraak van de Hoge Raad over de verkoop van dochteronderneming LaSalle. ,,Beleggers hebben opnieuw last van hoogtevrees'', aldus vermogensbeheerder Gert-Jan Geels van Eureffect. Hij doelt daarmee op de gestage stijging van de beurzen in de afgelopen maanden. ,,Met de bulk van de halfjaarcijfers nog voor de boeg is men niet erg genegen nog meer aandelen te kopen.'' Aan het begin van de middag noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 561,72 punten. Dat is een winst van 1,6 punten ofwel 0,3 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,3 procent tot 764,61 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,3 tot 0,6 procent.

Belangrijke stap

Vrijdag werd een belangrijke stap gezet in de overname van ABN Amro. De Hoge Raad bepaalde dat de verkoop van dochterbedrijf LaSalle niet door de aandeelhouders van de bank goedgekeurd hoeft te worden. ,,Niet verrassend, want dat komt overeen met het advies van de advocaat-generaal'', aldus Geels. De aandelen van ABN Amro en Fortis, dat samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander probeert ABN Amro over te nemen, kwamen aanvankelijk nauwelijks in beweging. ,,ABN Amro koerst nog altijd 4 procent boven het bod van Barclays, dus beleggers hopen ofwel op een hoger bod van Barclays of van het bankentrio.'' Fortis steeg 0,8 procent. In Londen steeg Barclays 0,8 procent bij en was Royal Bank of Scotland 0,6 procent hoger.

Sterkste stijger Chipmachinefabrikant ASML was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak. Het bedrijf profiteerde van goede halfjaarcijfers en een optimistische prognose van branchegenoot Samsung. ASML won 2,1 procent. Ook uitgever Reed Elsevier deed goede zaken. Volgens Geels doen geruchten de ronde dat het bedrijf het resterende deel van de onderwijstak, Harcourt, kan verkopen voor 4 miljard euro. Dat is meer dan de 3,2 miljard tot 3,7 miljard euro waar analisten in doorsnee op rekenen. Reed Elsevier steeg 1,9 procent.

Zwaarste verliezen Oliemaatschappij Shell en het aan de oliesector gerelateerde SBM Offshore leden de zwaarste verliezen, maar een directe aanleiding hiervoor kon Geels niet geven. Shell leverde 1 procent in, terwijl SBM Offshore 1,5 procent verloor. Op de lokale markt lieten detailhandelaar Macintosh, bouwbedrijf Ballast Nedam en biotechnologiebedrijf Pharming grote uitslagen zien. Macintosh presenteerde donderdagavond een tegenvallende omzet in de eerste helft van dit jaar en ook de verwachting voor het bedrijfsresultaat viel bij analisten niet in goede aarde. Een aantal zakenbanken verlaagde het advies voor het bedrijf waarna het aandeel 8,7 procent kelderde.

Tegenvallende resultaten Ballast Nedam presenteerde tegenvallende resultaten over de eerste helft van dit jaar en moest 3,2 procent terug. Pharming kreeg van de Europese toezichthouder EMEA goedkeuring voor de productie van één van zijn belangrijkste producten en won hierop 8,6 procent. Op de valutamarkt was de euro 1,3770 dollar waard in vergelijking met 1,3775 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden