Hoogte- en dieptepunten van Operatie Clickfonds

4 april 2003

Ondanks veel kritiek op het onderzoek door het OM handhaaft het Amsterdamse gerechtshof de elf veroordelingen van de directeuren van Leemhuis & Van Loon, oud-pensioenfondsdirecteur Harry van de K., effectenhandelaren Eddy Swaab, Paul A. en Ronald P., oud-bankdirecteur Gregor de K. en belastingadviseur Jan M. Wel verlaagt het Hof in bijna alle gevallen de taakstraffen en boetes die de rechtbank had opgelegd. Alleen Swaab krijgt een aanzienlijk hogere boete: twee miljoen in plaats van 225.000 euro.

29 maart 2003

De speciale Clickfonds-kamer van de Amsterdamse rechtbank veroordeelt voormalig 'beurskanon' Adri Strating tot 240 uur dienstverlening en een boete van 45 duizend euro wegens leiding geven aan een criminele organisatie, een veel lagere straf dan was geëist. In het vonnis hekelen de rechters het justitiële onderzoek tegen Strating, maar zetten zij zich ook af tegen het nog veel vernietigender arrest van het Amsterdamse gerechtshof van ruim een maand eerder.

14 februari 2003

Het Amsterdamse gerechtshof legt een bom onder Clickfonds. De raadsheren spreken drie oud-medewerkers van Strating Effecten vrij, omdat justitie de Zwitsers om de tuin heeft geleid bij een rechtshulpverzoek dat cruciale bewijzen opleverde tegen tal van Clickfonds-verdachten. Het arrest is goed nieuws voor de Nederlands-Zwitserse vermogensbeheerder Dirk de Groot en slecht nieuws voor de rechtbank, die hem een maand eerder heeft veroordeeld.

16 januari 2003

De rechtbank veroordeelt De Groot tot vijftien maanden onvoorwaardelijk en een boete van 200 duizend euro omdat hij zijn klanten heeft geholpen om op grote schaal belasting te ontduiken.

22 oktober 2002

De Groot slaat officier van justitie Joost Tonino in de rechtszaal tegen de vlakte. Justitie doet later aangifte van 'eenvoudige mishandeling'.

15 oktober 2002

Voormalig effectenhuis Leemhuis en Van Loon claimt ruim dertien miljoen euro schade bij de Nederlandse Staat. Leemhuis en Van Loon ging te gronde aan de start van Operatie Clickfonds in het najaar van 1997. De directeuren gingen later vrijuit wegens grove onzorgvuldigheden in het justitiële onderzoek tegen hen en hun bedrijf.

26 september 2002

Voor zijn rechters vergelijkt Dirk de Groot zijn strafvervolging met de Kristallnacht, de eerste pogrom van de nazi's tegen de joden in 1938. Ook legt hij een verband met het vroegtijdig overlijden van zijn zoon.

27 juni 2002

De rechtbank veroordeelt effectenhandelaar Eddy Swaab bij verstek tot vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, en een boete van 225 duizend euro wegens omkoping en valsheid in geschrift. Tijdens zijn proces bleef Swaab in Zwitserland, omdat justitie een internationaal opsporingsbevel tegen hem niet wilde intrekken.

1 februari 2002

Officier van justitie Henk de Graaff, regisseur van Operatie Clickfonds, verlaat het Openbaar Ministerie en wordt rechter in Haarlem.

 • Zie ook: De hachelijke rit van Henk de Graaf (2 december 2000)

  23 november 2001

  Het Openbaar Ministerie trekt het hoger beroep in tegen de directie van Leemhuis en Van Loon.

  23 oktober 2001

  Dirk de Groot doet aangifte tegen twee ambtenaren van de FIOD omdat zij tijdens het strafrechtelijk onderzoek tegen hem meineed en valsheid in geschrift zouden hebben gepleegd.

  3 oktober 2001

  Eddy Swaab wraakt met succes de rechters van de Clickfonds-kamer omdat zij al eerder medeverdachten hebben veroordeeld, deels op grond van hetzelfde bewijs. Drie nieuwe rechters moeten oordelen over Swaab, waardoor Operatie Clickfonds de zoveelste vertraging oploopt.

  22 juni 2001

  De rechtbank deelt een ongenadige dreun uit aan Clickfonds-regisseur De Graaff. De directie van Leemhuis en Van Loon gaat vrijuit vanwege 'een patroon van onzorgvuldigheden' in het strafrechtelijk onderzoek, waardoor niet alleen de verdachten maar zelfs 'de strafrechtspleging in het algemeen' ernstige schade is toegebracht. Ook hekelen de rechters speurders van FIOD en ECD omdat zij 'met kennelijk gemak' onjuiste verklaringen hebben afgelegd. Wel krijgen de Leemhuis-directeuren boetes van 25 duizend euro opgelegd wegens een ondergeschikt belastingvergrijp.

  8 mei 2001

  Start van de rechtszaak tegen de directie van Leemhuis en van Loon waaronder hoofdverdachte Han Vermeulen.

 • Zie ook: De taaie mores van Beursplein 5 (8 mei 2001)

  10 maart 2001

  NRC Handelsblad onthult belangrijke verschillen tussen de Duitse en Nederlandse versies van een rechtshulpverzoek aan Zwitserland, waarmee justitie cruciale bewijzen verzamelde tegen tal van Clickfonds-verdachten. De indruk ontstaat dat het OM de Zwitsers heeft misleid. De misstap komt justitie later in 'Clickfonds' duur te staan.

 • Zie ook: Vertaalfout van justitie is 'onbestaanbaar' (15 mei 2001)

  5 februari 2001

  Start van de zaak tegen drie ex-medewerkers van hoofdverdachte Adri Strating. Zij worden na een lang uitgesponnen rechtszaak in april vrijgesproken. De conclusie dat het systeem van coderekeningen niet strafbaar is komt hard aan bij het Openbaar Ministerie.

 • Zie ook: 'Zo, die zit!': bittere beurshumor bij de rechter (8 februari 2001)

  22 december 2000

  Een vooraanstaand medisch specialist koopt zijn Clickfonds-strafvervolging af door 340 duizend euro te betalen aan justitie en 590 duizend euro aan de fiscus. De man was een klant van Dirk de Groot en werd verdacht van belastingontduiking.

  30 november 2000

  Rechtbank veroordeelt drie beurshandelaren voor niet-ambtelijke omkoping en deelname aan een criminele organisatie die werd geleid door Eddy Swaab. De vierde verdachte in deze zaak ging vrijuit omdat justitie zijn belangen 'op grove wijze' heeft veronachtzaamd.

 • Zie ook: Overwinning voor Justitie in Clickfonds (1 december 2000)

  2 november 2000

  Voormalig directeur Gregor de K. van Bank Bangert Pontier wordt veroordeeld voor witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

 • Zie ook: Bankier bestraft om beursfraude (2 november 2000)

  5 oktober 2000

  De rechtbank verplicht De Nederlandsche Bank (DNB) om geheime gespreksverslagen ter beschikking te stellen aan Clickfonds-verdachten die daarom hadden gevraagd. DNB-topman Nout Wellink noemt het vonnis 'een dolksteek in de rug', omdat het toezicht op de banken volgens hem drijft op strikte vertrouwelijkheid.

  september 2000

  Na bijna een jaar duimen draaien moet de Clickfondskamer van de Amsterdamse rechtbank nu echt aan het werk. In het najaar komen de zaken tegen ex-medewerkers van de SNS Bank, Bank Bangert Pontier en de verdachten rond Eddy Swaab voor de rechter.

 • Zie ook: Eindspel Clickfonds na drie jaar van start (20 september 2000)

  14 augustus 1999

  Hoofdofficier van justitie Hans Vrakking noemt Operatie Clickfonds in een interview 'nu al een succes'.

  12 augustus 1999

  Fred H., voormalig directeur van Philips Pensioenfonds, koopt zijn Clickfonds-strafvervolging af met 5,7 miljoen euro, het hoogste schikkingsbedrag dat een Nederlandse particulier ooit betaalde.

  18 juni 1998

  Justitie arresteert topman Thymen K. van de SNS Bank wegens betrokkenheid bij de beursfraude. Ook twee van zijn medwerkers zitten enige tijd vast. K. neemt enige weken later ontslag. In november 1998 komt uit dat de SNS Bank met justitie een schikking heeft getroffen voor 1,7 miljoen gulden. Thymen K. wordt in eerste instantie vrijgesproken. Een veroordeling door het Gerechtshof is inmiddels herroepen door de Hoge Raad.

  27 mei 1998

  Na enkele maanden van relatieve rust arresteert Justitie opnieuw drie beurshandelaren en een directeur van een pensioenfonds. Zij behoren tot het netwerk van Eddy Swaab. Het gaat om Paul A., Ronald P., Harry van de K. en Rein van Z.

 • Zie ook: Het zondagskind van de beursfraude (13 juni 1998)

  27 februari 1998

  Directeur Theo van K. van Holland Casino wordt als eerste veroordeeld in de beursfraudezaak voor belastingontduiking.

  November en december 1997

  De beursfraude breidt zich steeds verder uit. Begin november wordt bekend dat directeur Fred H. van het Philips pensioenfonds is gearresteerd.

 • Zie ook: Fred H. kon geld gladde beursjongens niet weerstaan (7 november 1997)

  In december wordt NBM-topman André Baar ook opgepakt in het almaar uitdijende onderzoek.

 • Zie ook: Beursfraude kost topman NBM de kop (4 december 1997)

  10 november 1997

  De effectenbank Bank Bangert Pontier raakt betrokken bij de beursfraudezaak. De bank blijkt een tussenstation van de Londense beurshandelaar Eddy Swaab. De directie van Bank Bangert vertrekt als blijkt dat ook hier coderekeningen worden gebruikt voor belastingontduiking. Nadat de bank een schikking treft met Justitie van 454.000 euro, wordt Bank Bangert Pontier overgenomen door de Friesland Bank.

  3 november 1997

  De schok over de beursfraude zet door met de arrestatie van 'beurskanon' Adri Strating. Later worden ook drie van zijn medewerkers aangehouden.

 • Zie ook: Vijfde fraude-arrestatie treft beursveteraan (4 november 1997)

  28 oktober 1997

  De beursfraude lijkt te lopen via de Zwitserlandroute. Justitie vindt een systeem van coderekeningen dat wordt beheerd door de in Zwitserland woonachtige Nederlander Dirk de Groot.

 • Zie ook: Nederlander Dirk de G. is man achter Zwitserse ESC-rekeningen (28 oktober 1997)

  24 oktober 1997

  Het begin van Operatie Clickfonds met een inval op de beursvloer en de arrestatie van hoofdverdachten Han Vermeulen en Dirk de Groot. Zij worden verdacht van handel met voorkennis, witwassen en belastingfraude in georganiseerd crimineel verband.

 • Zie ook: Briljante beursman spin in fraudespel (27 oktober 1997)

 • Meer over

  Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

  Tip hier onze journalisten


  Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
  © 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden