Hoogovens investeert 700 miljoen in IJmuiden

Hoogovens steekt 700 miljoen gulden in een nieuwe plaatstaalmachine, de 'geïntegreerde gietwalsinstallatie'. Het is de eerste grote investering van Hoogovens in machines sinds 1985....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De nieuwe machine, die in 1999 klaar moet zijn, is niet bedoeld om een oude te vervangen, maar komt er gewoon bij. Er zal dan ook geen werkgelegenheid verdwijnen, maar er komen juist 150 banen bij.

Hoogovens beschouwt de machine als een technologische doorbraak. Nu vindt de productie van plaatstaal nog in twee fases plaats. Eerst wordt het ijzer gegoten in dikke platen van 22 centimeter dik, die vervolgens weer worden uigewalst tot de gewenste dikte. De nieuwe machine doet dit alles achter elkaar en gebruikt daardoor minder energie en vergt minder arbeid.

Volgens Hoogovens is er veel vraag naar platte producten, zowel voor auto's, verpakkingen (blikjes) als voor de bouw (profielen). De overcapaciteit in Europa is enkele jaren geleden door de Europese Unie weggesaneerd.

Nu Hoogovens 1,3 miljoen ton meer aan plaatstaal gaat produceren, komt de grondstofvoorziening voor de zogenaamde lange producten (betonijzer, 'knuppels') in het gedrang. Maar Hoogovens is niet van plan die activiteit op te geven of te verminderen.

De investering kan door Hoogovens zonder moeite worden gefinancierd. Er komt geen aandelenemissie, geen obligatielening en er is geen nieuwe kredietfaciliteit nodig. De laatste grote investeringen werden gedaan in de jaren 1983 tot en met '85. Toen werd in totaal ruim een miljard gestoken in walserijen en gietmachines.

De machine zal worden gebouwd door Mannesmann en Mitsubishi Heavy Industries. De technologie is deels ontwikkeld door Hoogovens zelf samen met het Italiaanse Arvedi. In de VS draait al wel een vergelijkbare installatie, maar die is veel kleiner dan de machine in IJmuiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden