Hoogovens Groep kiest na techneuten voor econoom

Fokko van Duyne (55) zal Hoogovens Groep in de nieuwe eeuw leiden. De in Rotterdam geschoolde econoom volgt in mei volgend jaar Maarten van Veen (62) op als bestuursvoorzitter....

MAARTEN VAN VEEN speelt klarinet. Van Fokko van Duyne zijn bij Hoogovens zelfs nauwelijks hobby's bekend. 'Hij speelt tennis', zo weet iemand na lang nadenken te melden.

Van Duyne woont met vrouw en twee kinderen in Wassenaar. Van Veen woont in Amsterdam. De andere bestuurders (Van der Velden en Vrins) wonen ook ver van het in IJmuiden gevestigde concern. 'Samen vormen ze een keurige ruit met in het midden het bedrijf.'

De keuze voor Van Duyne is nauwelijks verrassend. Traditioneel selecteert Hoogovens bestuursvoorzitters op anciënniteit. Evert van Veelen was in de jaren zeventig zelfs acht maanden bestuursvoorzitter, omdat hij nu eenmaal aan de beurt was.

Van Duyne onderscheidt zich van zijn voorgangers Van Royen en Van Veen doordat hij geen techneut is. Hij is in tegenstelling tot hen ook ook nooit verantwoordelijk geweest voor de staaldivisie, het nog altijd grootste en nu ook weer meest winstgevende bedrijfsonderdeel.

De op 24 januari 1942 in Overijssel geboren Van Duyne is econoom. Hij kwam na zijn studie aan de Erasmus Universiteit in 1970 in dienst bij Hoogovens op het macro-economisch bureau.

Na de fusie van Hoogovens met het Duitse concern Hoesch werkte hij tussen 1973 en 1976 als econoom op het hoofdkantoor van Estel in Nijmegen. Na de ontbinding van de fusie werkte hij enige tijd voor het weer zelfstandige Hoogovens in de VS.

In september 1983 werd Van Duyne benoemd tot algemeen directeur van Alumined Beheer BV, waarin alle aluminiumactiviteiten (de smelter Aldel in Delfzijl en de extrusiewalserij Sidal in België) van Hoogovens waren ondergebracht. Na de overname van Kaiser Aluminium in Koblenz werd aluminium van bijzaak ineens ook hoofdzaak.

Op 1 november 1987 werd Van Duyne benoemd tot lid van de raad van bestuur. Aanvankelijk was hij verantwoordelijk voor de aluminiumdivisie. Na de pensionering van de als progressief bekend staande Max Albrecht in 1992 kreeg Van Duyne de portefeuille Financiën en Personeel & Organisatie.

Hoogovens was op dat moment het imago van sociaal paradijs al lang kwijt. Het bedrijf stond aan de rand van de afgrond en was zelfs genoodzaakt voor het eerst in de geschiedenis werknemers gedwongen te ontslaan. De radicale ingrepen hadden succes.

Onder de nieuw benoemde bestuursvoorzitter Van Veen klom het bedrijf in de jaren daarna langzaam uit het dal. Het financiële beleid van Van Duyne droeg daaraan bij. Zijn prioriteit was het versterken van de kaspostie van het bedrijf. Hierdoor kon geld worden vrijgemaakt voor nieuwe investeringen, waardoor Hoogovens ook de concurrentiepositie verder kon verbeteren. Volgend jaar krijgt Van Duyne de leiding over een weer financieel gezond bedrijf. Daarnaast zijn er al afspraken gemaakt over verdere saneringen, waarbij het personeelsbestand in IJmuiden verder zal worden afgebouwd tot 8500 mensen.

Van Duyne staat echter ook voor belangrijke nieuwe uitdagingen. De staalindustrie wacht een technologische revolutie. De aluminiumpoot van het bedrijf operereert nog altijd zeer marginaal. Daarnaast lijkt met de fusie van Thyssen en Krupp Hoesch een nieuw proces van schaalvergroting ingezet.

Van Duyne kan bogen op goede contacten in het Haagse lobby-circuit, waar hij in het dagelijks bestuur zit van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Verder is hij commissaris bij de apothekersorganisatie OPG en sinds kort is hij lid van de Raad van Advies van de ING Groep.

Evenals Van Veen staat Van Duyne bekend als een wat saaie en kleurloze manager. Iemand die er zichtbaar moeite mee heeft om als haantje de voorste naar buiten te treden. Maar kleurloosheid in de top is voor Hoogovens in de afgelopen vijf jaar geen slechte zaak geweest.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden