Hoogervorst: scherpe kritiek op hoge beloningen KPN

Minister Hoogervorst (Financiën en Economische Zaken) heeft de Tweede Kamer dinsdag beloofd dat hij op 12 mei stampij gaat maken tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders van KPN....

De demissionaire minister zei dit dinsdag in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van GroenLinks-Kamerlid Vendrik. Hoogervorst wil dat de onderneming met een inzichtelijke regeling komt voor de beloning van topbestuurders.

Vendrik stelde zijn vragen naar aanleiding van een buitensporige beloning voor bestuursvoorzitter Scheepbouwer, die een bonus ontvangt van 2,7 miljoen euro. Zijn voorganger Smits vertrok met een gouden handdruk van 2,9 miljoen euro.

Hoogervorst roemde in zijn antwoord de verdiensten van Scheepbouwer, maar gaf ook aan het niet eens te zijn met de gang van zaken. Hij merkte op dat er enerzijds 'resultaatafhankelijke' beloningen zijn voor de top van het bedrijf en anderzijds 'riante afvloeiingsregelingen'. Ze willen het salaris van een topvoetballer en tegelijkertijd de sociale zekerheid van een ambtenaar, aldus Hoogervorst.

De linkse partijen zijn temeer ontevreden over de beloning van de top van KPN, omdat zij die ook al in november 2001 bekritiseerd hebben. Hoogervorst merkte op dat wetgeving op komst is om de aandeelhouders meer zeggenschap te geven over de beloning van de top van de ondernemingen.

De beloning van de topmanagers van KPN heeft kwaad bloed gezet bij werknemers en vakbeweging, omdat na massaontslagen het personeel bereid was twee jaar op de nullijn te gaan zitten. De centrale ondernemingsraad heeft gedreigd met een rechtszaak. De vakbond CNV Publieke Zaak wil de kwestie opbrengen bij de CAO-onderhandelingen volgende week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden