Hoofdkantoor Unilever naar Rotterdam: klap voor Britten, opsteker voor Nederland

Unilever kiest voor Rotterdam als locatie voor het hoofdkantoor. Dat heeft de Brits-Nederlandse multinational vanochtend bekendgemaakt. De keuze voor Nederland is een opsteker voor premier Rutte en een klap voor zijn Britse collega Theresa May, maar extra banen levert het hoofdkantoor van de voedings- en verzorgingsmiddelen-multinational in Rotterdam niet of nauwelijks op.

Het kantoor van Unilever N.V. aan het Rotterdamse Weena. Beeld anp
Het kantoor van Unilever N.V. aan het Rotterdamse Weena.Beeld anp

Unilever heeft nu nog twee hoofdkantoren, in Londen en Rotterdam. Nadat het concern ruim een jaar geleden met moeite een vijandig overnamebod van 134 miljard euro wist af te slaan van het Amerikaanse Kraft Heinz en investeringsmaatschappij 3G, werd de aandeelhouders één hoofdkantoor beloofd. Dat moet kosten besparen en de structuur van Unilever eenvoudiger maken.

De afgelopen maanden hebben Nederland en het Verenigd Koninkrijk druk gelobbyd om het hoofdkantoor van het bedrijf binnen de eigen landsgrenzen te krijgen. Met de keuze voor Rotterdam wordt Unilever juridisch een Nederlands bedrijf.

Het hoofdkantoor in Rotterdam telt nu ruim 900 werknemers. In de praktijk wordt het concern achter merken als Dove, Axe, Knorr, Ben & Jerry's en Omo vanuit Londen geleid. Unilever heeft 3100 werknemers in Nederland en 7300 in Groot-Brittannië, op een totaal van 169 duizend werknemers wereldwijd. Voor hen verandert er volgens Unilever niets.

Volgens Unilever-topman Paul Polman komen er door de verplaatsing van het hoofdkantoor hooguit enkele extra banen bij in Rotterdam.

De keuze voor Rotterdam is wel een behoorlijke opsteker voor Mark Rutte. De VVD-premier kwam eind vorig jaar zwaar onder vuur te liggen omdat het kabinet de dividendbelasting af wil schaffen. Die maatregel, die jaarlijks 1,4 miljard euro kost en die geen enkel verkiezingsprogramma stond, was vooral bedoeld om Unilever te bewegen tot het verplaatsen van het hoofdkantoor naar Nederland.

Marijn Dekkers, de president-commissaris van Unilever, verklaarde vanmorgen echter dat fiscale redenen geen rol hebben gespeeld bij het besluit. 'Groot-Brittannië kent ook geen dividendbelasting, dus dat maakt niet uit.' Het handelsvolume in Nederlandse aandelen Unilever is nu al groter dan in Britse aandelen van het concern. Volgens Dekkers was dat de reden om voor Nederland te kiezen. Die keuze geeft de minste overlast voor de aandeelhouders van Unilever.

De mogelijkheden die Nederland heeft om een beschermingsconstructie in te bouwen tegen overnames, hebben een belangrijke rol gespeeld bij de keuze voor Rotterdam. Met het juridische hoofdkantoor in Nederland kan Unilever zich beter verweren tegen de activistische aandeelhouders die snelle winsten willen. Paul Polman wil een duurzame koers en heeft zich altijd afgezet tegen deze vaak Angelsaksische aandeelhouders, die ook achter de vijandige overname vorig jaar zaten. In Nederland is de aandeelhouder minder dominant dan in Groot-Brittannië en worden bedrijven geacht ook naar andere betrokkenen te kijken, zoals werknemers, klanten, toeleveranciers en maatschappelijke partijen.

Gevoelige klap voor May

De keuze voor Nederland is een gevoelige klap voor de Britse regering van premier Theresa May. Die probeert juist te laten zien dat Groot-Brittannië ook na de Brexit nog een land is waar bedrijven graag in investeren.

Minister Wiebes van Economische Zaken noemde de keuze voor Nederland vanochtend 'heel goed nieuws': 'Het is een prachtbedrijf natuurlijk. Koploper in duurzaamheid, expliciet gericht op langetermijnwaardecreatie.' Volgens VNO-NCW-voorman Hans de Boer is het een 'prachtige opsteker voor ons vestigingsklimaat.' Ook is het een bevestiging dat de afschaffing van de dividendbelasting en de Nederlandse afspraken over goed bestuur werken, stelde De Boer. 'Dat het er om spande waar het hoofdkantoor zou komen, laat zien dat we moeten blijven werken om dit soort motoren van duurzame groei hier te houden en aan te trekken. Het dubbeltje had zo maar de andere kant op kunnen vallen.'

Volgens GroenLinks-leider is met het hoofdkantoor in Rotterdam het laatste argument van het kabinet voor afschaffing van de dividendbelasting ook weggevallen. 'Het kabinet valt door de mand'' , aldus Klaver. 'Dit cadeautje aan beleggers moet van tafel.' Het kabinet wil de dividendbelasting afschaffen, met het argument dat dat belangrijk is voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Klaver is fel tegen en spreekt van 'chantagepolitiek van Unilever. En prestigepolitiek van de premier' Unilever vestigt zich in Nederland maar het aantal extra banen is 0', aldus de GL-voorman op Twitter. 'Het resultaat: Nederland is 1,4 miljard armer en er zijn geen extra banen. Weg met de afschaffing van de dividendbelasting.' GroenLinks wil een debat met premier Rutte over de kwestie. In november sprak de Kamer ook al over de afschaffing van de dividendbelasting.

Unilever-topman Paul Polman Beeld afp
Unilever-topman Paul PolmanBeeld afp

Unilever oogst lof met groene koers, maar die maakt het bedrijf ook kwetsbaar
De 'Bono van het bedrijfsleven' oogst lof met zijn focus op milieu en de lange termijn. Maar dat die aanpak Unilever ook kwetsbaar maakt, legt de verrassingsaanval van Kraft Heinz pijnlijk bloot. Moet Polman zijn koers wijzigen?

Een hoofdkantoor van een multinational levert banen op. Maar waarom eigenlijk?
Een hoofdkantoor van een multinational levert tot in de wijde omgeving banen op. Bij middenstanders, maar ook op universiteiten. Niet zo gek dus dat het 'topsectorenbeleid' al jarenlang troetelkind is van premier Rutte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden