'De ster is een oud brouwerssymbool uit de Middeleeuwen', laat Heineken in een reactie weten.
'De ster is een oud brouwerssymbool uit de Middeleeuwen', laat Heineken in een reactie weten. © REUTERS

Hongaarse regering wil rode ster in Heineken-logo verbieden

Voor de duizenden toeristen die Boedapest aandoen kan het drinken van Heineken binnenkort een daad van verzet worden. De Hongaarse regering wil namelijk de rode ster in het Heineken-logo verbieden. Die zou associaties oproepen met de rode ster in de Hongaarse vlag uit de communistische jaren.

Het wetsvoorstel werd maandag bediscussieerd in het parlement. Behalve de ster gaan in het wetsvoorstel ook andere totalitaire symbolen zoals de swastika, het pijlkruis en de hamer en sikkel in de ban. Op het gebruik van die symbolen komt mogelijk een boete te staan van maximaal 6,5 miljoen euro, plus een celstraf. Premier Viktor Orbán noemt het verbod een 'morele verplichting'.

In de Hongaarse pers wordt het vooral gezien als een poging om Hongaarse bierbrouwers een handje te helpen

Wat oogt als een afrekening met het verleden, wordt in de Hongaarse pers vooral gezien als een poging om een Hongaarse bierbrouwer een handje te helpen in een al jaren lopende juridische strijd tegen de Hollandse biergigant. Dat zit zo: Heineken is sinds 2003 eigenaar van een brouwerij in Harghita, een district in Roemeens Transsylvanië waar de meerderheid van de bevolking etnisch Hongaar is. Het zijn mensen die mogen meestemmen in Hongaarse verkiezingen. Het bier dat de Roemeense dochteronderneming van Heineken brouwt, heet Ciuc Premium, in de volksmond ook wel 'Csiki Sör' ('Csiki-bier').

In 2014 opende een Roemeens-Hongaarse zakenman samen met een Nederlandse holding een concurrerende brouwerij, twintig minuten rijden verderop. Dat pilsje noemde hij 'Igazi Csiki Sör': 'Echt Csiki-bier'. Heineken spande een rechtszaak aan en won die begin dit jaar, maar toen was het al te laat. De lokale vete is een zaak van nationaal belang geworden.

Nationalisme

De rechts-extremistische Jobbik-partij eiste een boycot tegen Heineken

De rechts-extremistische Jobbik-partij eiste een boycot tegen Heineken, waarna het populistische Fidesz van premier Orbán niet kon achterblijven. De twee zijn in een permanente strijd verwikkeld om de gunst van de nationalistische Hongaar. Vicepremier Zsolt Semjen ontkende vorige week niet dat het wetsvoorstel zijn wortels heeft in het Transsylvaanse bierdispuut. Ook zijn er aanwijzingen opgedoken dat een aan Fidesz gelieerde oligarch belangen heeft in het 'echte Csiki-bier'.

Hongarije gaat volgend jaar parlementsverkiezingen tegemoet. Orbán wil daarin een derde termijn zeker stellen. De stemmen van de Hongaren in Roemenië kan hij goed gebruiken.

Tussen 1951 en 1991 was de ster van Heineken in communistische landen wit met een rode rand, om de ongunstige associatie voor te zijn. In 1991 werd de ster opnieuw geheel rood.

Van enige politieke betekenis is geen sprake, aldus Heineken

'De ster is een oud brouwerssymbool uit de Middeleeuwen', laat Heineken in een reactie weten. 'De punten van de ster staan voor de vier natuurlijke ingrediënten en voor de onbekende magie van bier brouwen.'

Van enige politieke betekenis is dus geen sprake, benadrukt het bedrijf. 'We houden deze kwestie nauwlettend in de gaten en we hebben alle vertrouwen in een goede afloop.'

Onduidelijk is of ook Rode Ster Belgrado (Servische voetbalclub), San Pellegrino (frisdrank) en Texaco (oliemaatschappij) zich zorgen moeten maken.