Hondurese militairen omsingelen ambassade

Militairen en oproerpolitie hebben dinsdag de Braziliaanse ambassade in Honduras tot een belegerde veste gemaakt, waar zich de afgezette president Manuel Zelaya bevindt.

Van onze correspondent Cees Zoon

De politie gebruikte traangas tegen de betogers. Daarna plaatsten zij voor het pand in de hoofdstad Tegucigalpa een krachtige geluidsinstallatie waaruit de rest van de dag ononderbroken het Hondurese volkslied schalde.

De zittende president van Honduras, Roberto Micheletti, heeft inmiddels verklaard bereid te zijn met Zelaya te praten. Micheletti stelt wel als voorwaarde dat Zelaya zich neerlegt bij de uitkomst van de presidentsverkiezingen die zijn gepland voor 29 november, zei hij in een verklaring, die een naaste medewerker dinsdagavond (plaatselijke tijd) voorlas.

Zelaya wees de handreiking van zijn rivaal direct af. Hij sprak van ''een manipulatie'' en zei dat hij bij Micheletti ontbreekt aan de wil om de crisis in Honduras op te lossen.

Bergen en rivieren
Zelaya keerde maandag onverwacht terug in Honduras en kreeg, met uitdrukkelijke toestemming van de Braziliaanse president Lula, onderdak in de ambassade. De president was in het diepste geheim naar Tegucigalpa gereisd, ‘over bergen en door rivieren’, om legerpatrouilles te omzeilen. Twee keer eerder mislukte een poging terug te keren. Zelaya werd bij een staatsgreep op 28 juni door militairen opgepakt en het land uitgezet.

De situatie in de hoofdstad van het Midden-Amerikaanse land was dinsdag chaotisch. De regering van de facto president Roberto Micheletti, die door geen enkel land is erkend, sloot maandagavond alle vliegvelden en kondigde een uitgaansverbod af dat ook de hele dinsdag van kracht bleef. Ongeveer vierduizend aanhangers van Zelaya hadden het verbod genegeerd en hadden zich rond de ambassade van Brazilië vezameld.

De autoriteiten hebben water, licht en telefoon van de ambassade afgesneden. Behalve Zelaya en diens vrouw zitten er rond de honderd ‘Zelayisten’ in de diplomatieke vertegenwoordiging. President Lula waarschuwde vanuit New York het Hondurese regime om de diplomatieke onschendbaarheid van de ambassade te respecteren. Het land heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd in te staan voor de veiligheid van de ambassade.

De Hondurese viceminister van Buitenlandse Zaken, Martha Alvarado, zei dat haar regering niet van plan was de ambassade te laten bestormen: ‘We hebben zo al problemen genoeg.’

Inmenging
Wel beschuldigde Alvarado Brazilië van inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Honduras. Interim-president Micheletti eiste dat Brazilië kiest: of Zelaya asiel verlenen en hem het land uithalen, of hem overdragen aan de autoriteiten voor berechting. Nadat ze de president het land hadden uitgezet dienden de coupplegers een lange lijst met beschuldigingen tegen hem in.

Vanuit de Braziliaanse ambassade verklaarde Zelaya dat hij contact heeft met een aantal militairen om een uitweg uit de crisis te zoeken. Er gaan al enige tijd geruchten dat een deel van het leger bereid is Zelaya weer als president te beschouwen, in ruil voor een amnestie voor de coupplegers. Op die twee punten berust ook het bemiddelingsvoorstel van president Arias van Costa Rica, dat tot nu toe echter door Micheletti is afgewezen.

Spoedzitting
De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft een spoedzitting gehouden over de terugkeer van Zelaya. OAS-topman José Miguel Insulza stelde dat de Hondurese interim-regering verantwoordelijk is voor de veiligheid van Zelaya en de Braziliaanse ambassade. De Amerikaanse regering riep de partijen in het Midden-Amerikaanse land op de kalmte te bewaren.

De Europese Unie heeft Honduras opgeroepen de politieke crisis in het land op een vreedzame manier te bezweren. Ook heeft EU-voorzitter Zweden alle betrokken partijen gevraagd te voorkomen dat er geweld ontstaat.

Manuel Zelaya groet zijn aanhangers binnen de Braziliaanse ambassade in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa (Reuters) Beeld
Manuel Zelaya groet zijn aanhangers binnen de Braziliaanse ambassade in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa (Reuters)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden