Hommen: Nieuw beloningsbeleid ING snel klaar

Bank en verzekeraar ING presenteert uiterlijk begin maart een nieuw beloningssysteem. Dat heeft bestuursvoorzitter Jan Hommen maandag gezegd.

Hommen stelde dat het beleid wat betreft bonussen voor het Nederlandse personeel ongeveer hetzelfde zal zijn als bij ABN Amro. Vorige week bepaalde de eigenaar van ABN Amro, de Nederlandse Staat, dat beloningen bij deze bank flink omlaag worden geschroefd.

Internationaal

Maar internationaal ligt dat anders, zei Hommen. Het concern ziet in het buitenland personeel vertrekken naar concurrenten die beter kunnen betalen. ‘Er zijn mensen die jarenlang een laag basissalaris hebben gekregen en een hoog variabel deel. Je kunt nu niet opeens iedereen alleen maar dat lage basissalaris geven. We moeten daar een periode voor nemen. Dat kost tijd.’

Lange termijn

In het nieuwe beloningsbeleid wil ING bonussen meer toespitsen op prestaties op de lange termijn en bonussen kunnen teruggehalen als iemand fouten heeft gemaakt. Als iemand ontslag krijgt omdat diegene fouten heeft gemaakt, mag de vertrekpremie straks maximaal een jaarsalaris bedragen. Maar dat ING in het buitenland vanwege de concurrentie ruimhartiger moet zijn in het beloningsbeleid, is onontkoombaar, stelde Hommen. ‘Het is gewoon niet zo dat Nederland voor de hele wereld een beloningsbeleid bepaalt.’

Terugbetalen

Hommen kwam maandag nog eens terug op een moreel appèl dat hij in maart vorig jaar deed op 1200 hoge managers, om bonussen die zij ontvingen over 2008 terug te betalen. Volgens Hommen heeft een ‘substantieel deel’ van de mensen hierop gereageerd heeft. Maar exacte cijfers kon hij niet geven, omdat ING naar eigen zeggen daar geen overzicht van bijhoudt. Het gaat om bonussen met een waarde van ongeveer 300 miljoen euro.

President-commissaris ING Jan Hommen (L) (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden