Hollandse komeet dooft in Italië

Nog zo'n vijf jaar werken, zo liet Ruud Huisman vorig jaar weten, en dan wilde hij met een zeilboot de wereld over....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Waarom Huisman amper anderhalf jaar na zijn benoeming totbestuursvoorzitter het veld ruimt, blijft in nevelen gehuld. Hijblijft deel uitmaken van de raad van bestuur. Tiscali was dinsdagonbereikbaar voor vragen.

In een korte verklaring laat de onderneming weten dat 'debenoeming geschiedt op een keerpunt voor Tiscali.' Onderaanvoering van Huisman heeft de pan-Europese provider zijn focusgelegd op de vijf belangrijkste markten en zijn financiëlehuishouden op orde gebracht, luidt de boodschap. 'Tiscali is nugereed om een nieuwe ontwikkelingsfase in te gaan. Tommaso Pompeiheeft alle kwaliteiten om die uit te voeren en volledig uit tebuiten.'

Uit deze woorden valt op te maken dat voor de nieuwe koers eennieuwe kapitein nodig was.

Huisman heeft de bui al weken zien hangen. Op 9 oktober werdbekend dat Pompei de laan uitvloog bij het Italiaansetelefoniebedrijf Wind. Vrijwel meteen werd de Italiaan genoemdals de nieuwe hoogste baas bij Tiscali, hoewel er ookaanwijzingen waren dat hij naar het Amerikaanse telecombedrijfVerizon zou overstappen.

Voor Huisman (55) komt met de wisseling van de wacht een eindeaan een komeetachtige carrière. Na een lang bestaan alsboekhouder, waarvan 23 jaar bij de publieke omroep, trad hij in1998 in dienst van World Online. Hij bereidde onder meer debeursgang van deze provider voor, waarbij beleggers vijf jaargeleden voor honderden miljoenen het schip in gingen toen dekoers ineenzeeg. Vlak voor de introductie van het aandeel kwamhet nog tot een botsing tussen Huisman en oprichtster Nina Brink.Brink bleek een grote hap aandelen van de hand te hebben gedaanvóór het aandeel zijn notering in Amsterdam kreeg. World Onlinewerd nog hetzelfde jaar ingelijfd door Tiscali. Daar schopteHuisman het van directeur voor de Benelux tot opvolger van topmanRenato Soru, die politieke ambities koesterde.

Italiaanse kranten hebben tot dusver weinig woorden vuilgemaakt aan het vertrek van de enige Nederlander die aan hethoofd stond van een beursgenoteerd Italiaanse bedrijf. Deaandelenkoers spreekt echter boekdelen. Op de beurs van Milaanwas Tiscali een van de grootste stijgers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden