Hollandse export lost Panamees uientekort op

Wat? Panamese uien
Waarnaartoe? Costa Rica

null Beeld null

Waarom exporteren Panamese uienboeren hun uien naar Costa Rica?

Daar krijgen ze er een betere prijs voor. Het resultaat is dat Panama nu met een uientekort te kampen heeft.

Met een lage lokale prijs van ongeveer 1 euro per kilo krijgen de boeren meer betaald als ze de ui exporteren. De uienprijs in Panama is vastgelegd op een 'lage' lokale prijs en dit werkt export in de hand. De agrarische branche heeft een verzoek ingediend bij het ministerie van Landbouw om de prijs 30 procent te verhogen. Het nadeel van deze verhoging is echter dat de buitenlandse ui weer goedkoper wordt dan de lokale ui. Volgens lokale producenten heeft de overheid geen duidelijk en goed beleid voor de uiensector. De Panamese regering verhoogt vooralsnog de vastgelegde uienprijs niet.

Is export de enige reden voor de uienschaarste?

Nee, de Panamese boeren hebben door de lage prijs sowieso weinig vertrouwen in de ui. De laatste jaren is vastgesteld dat de uienproductie met 35 duizend hectare is afgenomen. Volgens de Kamer van Koophandel in Panama is er minder interesse bij lokale boeren in de ui, boeren zijn overgestapt naar de productie van andere gewassen die meer opbrengen.

Hoe lost Panama dit op?

Nederland en Peru bieden uitkomst en lossen het tekort op. Nederland is wereldleider in de uienexport, in totaal is er vorig jaar 462 miljoen kilo naar het buitenland verscheept. De Hollandse ui vond in 2015 ook al zijn weg naar Panama,waar toen ook al te weinig uien waren. In het verleden exporteerde Nederland uien naar Panama maar die kwam in 2006 tot een volledige stilstand toen Panama zeer strikte regelgeving voor voedselveiligheid invoerde.

Naar verwachting zal er dit jaar 15 duizend ton Hollandse uien naar Panama worden verscheept. Om de lokale markt te beschermen mag export vanuit Nederland of andere landen alleen plaatsvinden van augustus tot eind februari. Deze maatregel is puur bedoeld om de lokale productie te beschermen tegen buitenlandse concurrentie.

Wat kost een kilo uien nu in Panama?

De prijs in de winkel is inmiddels opgelopen tot 3,20 euro voor een kilo uien. Ter vergelijking: 1 kilo in de Nederlandse supermarkt gaat voor circa 1,30 euro over de toonbank.

De uienteelt in Panama is niet zo efficiënt en de productieprijs is daarom hoog. De Nederlandse uienteler is veel efficiënter en kan daarom de ui tegen een veel lagere prijs telen. Ook het transport naar Panama is enorm goedkoop. Er komen veel containers met producten uit Panama naar Nederland, de ui kan mee als zeer goedkope retourvracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden