Hollandse diensthond jaagt op Palestijnse demonstranten

Wat? Diensthonden
Waarnaartoe? Israël

De prijs voor een goedgetrainde herder kan oplopen tot 50 duizend euro. Kassa!Beeld ap

Honden. Exporteert Nederland ook honden? En waarom naar Israël?

Nederland heeft veel bedrijven die diensthonden trainen en exporteren. Daaronder vallen speurhonden die zijn opgeleid om wapens en drugs op te sporen. Maar ook honden die worden gebruikt om geweldplegers en demonstranten af te schrikken. Zoals bekend is Israël een land waar nogal eens gewelddadigheden plaatsvinden. En vanuit dat land is er veel vraag.

Wie zijn die bedrijven?
Het Police Dogs Centre Holland in Nijnsel en Four Winds in Geffen zijn hofleveranciers van het Israëlische leger, zo meldde NRC Handelsblad onlangs. Het gaat met name om Duitse en Mechelse herders. Die honden zouden worden ingezet om Palestijnse opstandelingen en de Palestijnse bevolking te intimideren.

En dat zou niet zo mogen zijn?

Wettelijk zijn er geen belemmeringen. De bedrijven zeggen nooit problemen te hebben gehad met de vergunningverlening voor hun handel. Weliswaar conformeert Nederland zich aan Europese afspraken voor de beperking van de uitvoer van strategische, militaire of zogeheten dual use-goederen, die zowel civiel als militair ingezet kunnen worden. Maar op de lijst van dual use-goederen staan geen diensthonden. Die vallen niet onder de Wet Wapens en Munitie.

Dus dan kan die bedrijven ook geen strobreed in de weg worden gelegd?

Volgens de regels voor de Nederlandse politie en defensie is een diensthond wel een 'geweldsmiddel', zoals de wapenstok of pepper-spray. Maar voor de export gelden andere regels. Dan valt een angstig schoothondje in dezelfde categorie als een vervaarlijke 'bijthond'. D66 en de SP willen dat het kabinet bekijkt of de exportbeperking niet zou moeten worden uitgebreid. Kamerlid Wassila Hachchi (D66) heeft minister Kamp gevraagd of honden niet onder een internationaal embargo voor 'tactische wapens' als warmtecamera's en camouflagekleding zouden moeten vallen.

Zolang is er niets aan te doen.

Er kan een moreel beroep op die bedrijven worden gedaan. K10 Workingdogs uit Valkenswaard, een andere grote leverancier van politiehonden, zegt uit principe niet aan Israël te leveren of andere landen die het minder nauw nemen met de mensenrechten. De bedrijven in Geffen en Nijnsel kijken niet naar de regimes. Zij leveren net zo goed aan Irak, Oman en Saoedi-Arabië. Dat zijn vijanden van Israël die evenmin democratie en mensenrechten hoog in het vaandel hebben staan. Er is veel geld te verdienen. De prijs voor een goed getrainde herder kan oplopen tot 50 duizend euro. Kassa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden