Hogere treintarieven wekken breed verzet

De trouwe klanten van de NS hebben in groten getale bij reizigersvereniging Rover geprotesteerd tegen de verhoging van de NS-tarieven....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Rover kreeg direct driehonderd klachten binnen naar aanleiding van het besluit van de NS om de voorwaarden voor de jaarkaarten te wijzigen. De reizigersvereniging heeft een zwartboek over de kwestie opgesteld.

Op het ogenblik mogen huisgenoten van houders van NS- of OV-jaarkaarten voor een zeer laag bedrag dezelfde jaarkaart kopen. Een gewone kaart kost ongeveer vijfduizend gulden; de zogeheten medegebruiker betaalt zevenhonderd gulden. De medegebruiker mag nu niet meer in de spits rijden, tenzij hij het volle pond betaalt.

Vooral het plan om de maatregel in één keer door te voeren heeft grote boosheid en onbegrip gewekt bij de vaste klanten. De maatregel treft vooral huishoudens waarvan twee mensen dagelijks naar hun werk reizen. Die moeten voortaan het volle bedrag betalen, wat tot bijna een verdubbeling van de reiskosten leidt.

Rover heeft een enquête gehouden onder jaarkaarthouders . Op basis van 453 formulieren (1215 hoofd- en mede-jaarkaarthouders) concludeert de reizigersvereniging dat 72 procent geen nieuwe spitskaart zal aanschaffen: 43 procent daarvan kiest voor een andere treinkaart, 9 procent voor de bus, en 26 procent voor de auto.

Of dit percentage representatief is, is niet duidelijk. Volgens de NS zijn er ongeveer 18 duizend mede-gebruikers. Vice-voorzitter K. Rotteveel van Rover erkent dat mogelijk vooral tegenstanders het formulier hebben teruggestuurd. Maar het percentage is volgens hem zó hoog, dat het aantoont dat de maatregel slecht valt.

'De NS hebben altijd gezegd dat ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Dat moeten ze dan ook waarmaken', aldus Rotteveel.

De NS redeneren dat de zogenoemde mede-kaarthouders jarenlang veel te weinig hebben betaald. Rotteveel: 'Mensen rekenen niet zo. Ze kopen die kaart met zijn tweeën, en delen de totale kosten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden