Hogere prijzen bij schoenmaker en kapper door BTW

Schoenmakers, kappers en fietsenmakers gaan per 1 januari hun prijzen fors verhogen. Nederland moet dan weer het hoge BTW-tarief invoeren voor arbeidsintensieve diensten....

Als fietsenmakers en kappers vanaf 2004 weer 19 in plaats van 6 procent BTW moeten rekenen, is het volgens Zalm onvermijdelijk dat zij hun prijzen verhogen. 'Daar kan ik niks aan veranderen.'

De kappers, schoenlappers en fietsenmakers staken de BTW-verlaging in 2000 grotendeels in eigen zak, aldus onderzoek van de Consumentenbond. De prijzen gingen toen slechts 2 tot 4 procent omlaag, waar een prijsverlaging van 10 procent logischer was.

De BTW-verhoging gaat de schatkist 300 miljoen euro extra opleveren. Daarmee heeft Zalm geen rekening gehouden in de begroting die hij op Prinsjesdag indient.

Cd's zullen in Europa zeker niet onder het lagere BTW-tarief gaan vallen. De muziekbranche had daarvoor fel gelobbyd. Lagere prijzen zouden het illegaal kopiëren en downloaden van muziek tegengaan. Maar tijdens hun informele ontmoeting in Stresa hebben de ministers van Financiën er met geen woord over gerept.

Aan het Lago Maggiore spraken zij zaterdag over een voorstel van Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt). Hij wil af van de vele verschillen in BTW-heffing, omdat daardoor oneerlijke concurrentie bestaat. In elk land moeten volgens hem dezelfde sectoren kunnen profiteren van het lage belastingtarief. Sinds 1 januari 2001 mogen Europese landen experimenteren met lagere BTW-tarieven. Het meest verschillen Denemarken en het Verenigd Koninkrijk van mening. Kopenhagen heft op vrijwel alle producten en diensten zijn hoge tarief van 25 procent, terwijl Londen 0 procent BTW rekent op kinderkleding.

Zalm hoopt voor eind dit jaar nog op een compromis. 'Je verstoort de concurrentieverhoudingen in Europa niet als kappers in sommige landen lagere BTW mogen rekenen. Een kapper kun je niet via internet bestellen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.