Hogere omzet bloemenveiling Aalsmeer

Bloemenveiling FloraHolland heeft in de eerste zeven maanden van dit jaar een hogere omzet geboekt, nadat 2009 een uitgesproken slecht jaar was voor de Nederlandse kwekers. De omzet van de veiling kwam uit op 2,6 miljard euro, 7,3 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

ANP

De toename zit voor een klein deel, 1,2 procent, in een toename van aangevoerde bloemen en planten. De gemiddelde prijs voor de kweker verbeterde dit jaar met zo'n 6 procent. Voor de meeste telers is dat een welkome ontwikkeling na een moeizaam 2009, aldus een woordvoerster van de veiling zondag. Voor heel 2009 rekent FloraHolland op een omzetstijging van 4 tot 5 procent.

Met name bij de snijbloemen was sprake van een betere prijsvorming. De belangstelling voor een boeket bloemen bleef op peil.

Ook de afgelopen maanden zijn Nederlandse en Duitse consumenten steeds hun ‘normale’ bloemetje of plant blijven kopen. Bezuinigingen op de aankoop van bloemen en planten waren vooral te zien in de ‘bedrijvenmarkt’ en bij de meer exclusieve producten.

Voor de export van bloemen en planten is met name de zwakkere euro een voordeel. Er is meer vraag naar Nederlandse bloemen in landen als Engeland, Rusland, Polen en Zweden. Als de euro laag blijft, betekent dat bijvoorbeeld in Engeland dat Nederlandse bloemen 15 tot 20 procent goedkoper zijn.

Het lijkt nog te vroeg om van structureel herstel te spreken. In de tweede helft van 2009 begon de markt zich ook al enigszins te herstellen. In de tweede helft van 2010 zal de markt zich dus al bijzonder goed moeten ontwikkelen om het in vergelijking met het tweede deel van 2009 beter te doen. De woordvoerster noemt de omzetontwikkeling van dit moment ‘absoluut hoopgevend, en een opsteker voor de Nederlandse kweker’.

Bloemenveiling in Naaldwijk (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld
Bloemenveiling in Naaldwijk (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden