Hogere olieprijs drukt Wall Street

NEW YORK (ANP) - De stemming op Wall Street sloeg maandag om nadat de olieprijs de weg omhoog vond. Aanvankelijk stond de olieprijs licht lager, maar storingen bij Amerikaanse raffinaderijen gooiden roet in het eten en drukten de belangrijkste beursindices in de min.

De handelsvolumes waren matig in aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit dat donderdag wordt genomen.De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 0,1 procent ofwel 8,21 punten lager op 13.352,05 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde 0,3 procent en noteerde 4,82 punten lager op 1497,74 punten. De schermenbeurs Nasdaq verloor 0,5 procent ofwel 11,88 punten tot 2577,08 punten.

Een opvallende stijger was General Motors. De autoproducent kreeg een opwaardering van zakenbank Goldman Sachs, waardoor het aandeel met 2,3 procent steeg. Het chemieconcern DuPont (min 1,6 procent), aluminiumfabrikant Alcoa (min 1,5 procent) en Citigroup (min 1,4 procent) waren de zwaarste verliezers in de Dow-Jonesindex.

Laagterecord overschreden

De verkoop van bestaande huizen in de Verenigde Staten is in mei verder gedaald, namelijk met 0,3 procent. In april daalde het aantal verkochte huizen nog met 2,6 procent. Vorige maand bereikte het getal al het laagste niveau sinds juni 2003. Dat laagterecord is nu overschreden. Op jaarbasis kwam het aantal bestaande huizen dat van eigenaar wisselde uit op 5,99 miljoen. Analisten hadden rekening gehouden met een aantal van 5,98 miljoen.

De olieprijs in New York sloot uiteindelijk op ruim 69 dollar per vat (van 159 liter). De oliemaatschappij waren verdeeld. ExxonMobil verloor 0,2 procent en branchegenoot Chevron steeg 1,7 procent. Aanvankelijk lag de olieprijs lager nadat nieuws over de olieproductie in Nigeria de markt optimistisch stemde.

Grote verliezer

De zakenbank Bear Stearns was een grote verliezer in de S&P 500-index nadat branchegenoot Merill Lynch meldde dat het bedrijf mogelijk nog een van zijn hedgefunds de helpende hand moet bieden. Eerder stond een hedgefonds van de bank al op de rand van de afgrond, omdat het veel had geïnvesteerd in de instortende hypotheekmarkt voor mensen met een lage kredietwaardigheid. Bear Stearns, de een op na grootste belegger in hypotheken in de Verenigde Staten, verloor 3,2 procent.

Ook Goldman Sachs deed het om diezelfde reden slecht. Het bankconcern werd 2,5 procent minder waard. De hypotheek-obligaties die Goldman vorig jaar uitgaf, werden door de kredietbeoordelaars afgewaardeerd.

Grootste beursgang

Aandelen Blackstone moesten maandag fors terrein prijsgeven, de koers daalde met 7,5 procent. De investeringsmaatschappij ging donderdag naar de beurs in New York voor 31 dollar per aandeel. De aandelenemissie leverde 4,13 miljard dollar op. Het was de grootste beursgang op Wall Street in de afgelopen vijf jaar.

De overname van het Amerikaanse mediaconcern Dow Jones, uitgever van onder meer de zakenkrant The Wall Street Journal, door mediamagnaat Rupert Murdoch van News Corp. lijkt dichtbij. Volgens berichten in Amerikaanse media is er toenadering tussen Dow Jones en Murdoch over een regeling om de journalistieke onafhankelijkheid van The Wall Street Journal te waarborgen. Het aandeel sloot 2,2 procent lager.

Platteland

De koers van het aandeel Dobson Communications steeg met 9 procent na een bericht in de The Wall Street Journal. Volgens de zakenkrant overweegt de aanbieder van telecomdiensten voor het platteland een verkoop.

De euro noteerde 1,3460 dollar tegen een slotstand op de Europese beurzen van 1,3450 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden