Hogere olieprijs drukt Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen zijn donderdag lager gesloten, vooral onder druk van een sterk opgelopen olieprijs. Ook moesten de financials in Europa weer terrein prijsgeven door aanhoudende zorgen over de hypotheek- en kredietcrisis.

De AEX-hoofdfondsenindex van de beurs in Amsterdam sloot met een verlies van 2,36 punten (0,6 procent) op 400,23 punten. De MidKap-index voor het middensegment hield het hoofd wel boven water met een plus van 3,85 punten (0,7 procent) tot 564,29 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 1,4 procent en 1,3 procent. De Londense FTSE noteerde een fractie lager.

De effectenbeurzen in Europa kleurden vanaf de opening al rood door de hogere olieprijs. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie ging 5,1 procent omhoog tot boven de 121 dollar. Dat had te maken met politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland en een verdere afzwakking van de dollar.

Oliefondsen

Daardoor staken de zorgen over de inflatie en de consumentenuitgaven weer de kop op. Oliefondsen konden echter profiteren. Shell won 1,3 procent in de AEX en SBM Offshore ging 3,2 procent omhoog. BP steeg 1,2 procent in Londen.

De financials hadden het opnieuw moeilijk. Dat kwam door toenemende zorgen over de grote Amerikaanse hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse overheid de bedrijven financieel te hulp moet schieten om te voorkomen dat ze omvallen. ,,Dat zorgt weer voor onrust. Mensen beginnen weer zenuwachtig te worden'', zei Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers.

Koerssprong

De zwaarwegende financials Aegon, ING en Fortis leverden de grootste negatieve bijdrage aan de AEX met verliezen van 2,7 tot 3,4 procent. In de MidKap zakte SNS Reaal 2,6 procent. In Frankfurt daalde Commerzbank 2,7 procent en verloor Deutsche Bank 1,9 procent. Het Britse HSBC ging 2,7 procent omlaag en Royal Bank of Scotland verloor 2,1 procent. In Parijs noteerde BNP Paribas 2,7 procent in de min.

De winst van de MidKap was vooral te danken aan een koerssprong van 8,6 procent van baggerconcern Boskalis, een van de zwaarstwegende fondsen. Beleggers beloonden het concern voor sterke resultaten over het afgelopen halfjaar en goede vooruitzichten.

Rampzalige cijfers

Bouwbedrijf Heijmans stond de gehele dag negatief in de belangstelling nadat het concern voorbeurs zwaar tegenvallende resultaten over het eerste halfjaar bekend had gemaakt. Het aandeel noteerde 11,6 procent lager, waarmee het onderaan de MidKap stond.

Het concern zag de nettowinst over het eerste halfjaar dalen naar 2 miljoen euro van 19 miljoen euro een jaar eerder. ,,De resultaten vallen ronduit tegen'', aldus Heijmans-topman Rob van Gelder. Analisten van KBC spraken van ,,rampzalige'' cijfers.

Stijgers

De stijgers in de hoofdindex waren duidelijk in de minderheid. Het logistieke bedrijf TNT stond op een plus van 2,4 procent. Handelaren hadden hier geen verklaring voor. ,,Geen nieuws gehoord'', aldus Zwaneveld.

Ook het staalconcern ArcellorMittal (plus 1,4 procent) was gewild. Dat had te maken met hogere grondstofprijzen. Mijnbouwconcern BHP Billiton won om die reden 3 procent in Londen en branchegenoot Rio Tinto steeg 3,1 procent.

De euro noteerde donderdag op 1,4870 dollar. Bij het slot van de handel in Europa woensdag was de eenheidsmunt 1,4700 dollar waard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden