Hogere bonus voor NS-top, nieuwe coalitie boos

De NS-directie heeft in 2006 een hogere bonus gekregen dan het jaar ervoor. De drie nieuwe coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zetten hier vraagtekens bij, omdat zij vinden dat de NS het afgelopen jaar slechter heeft gepresteerd....

Van onze internetredactie

Blijkens het NS-jaarverslag over 2006 krijgt president-directeur Aad Veenman een bonus van 104.406 euro, tegen 80.747 euro over 2005. Zijn inkomen komt daardoor op ruim zes ton uit. Directeur commercie Bert Meerstadt en financieel directeur Marcel Niggebrugge zagen hun variabele beloning ook stijgen.

De fractiespecialisten van CDA, PvdA en ChristenUnie wijzen erop dat de norm voor punctualiteit is in 2006 niet gehaald. Van de treinen reed 84,8 procent op tijd. Gestreefd werd naar 86 procent. Ook wat aansluitingen op ander openbaar vervoer betreft, deed de NS het slechter, stelt CDA-Kamerlid Eddie van Hijum. ‘De klantenwaardering is gestegen, maar op essentiële onderdelen, zoals de beschikbaarheid van een zitplaats en de informatievoorziening bij vertragingen, is die afgenomen.’

De staat moet het bonussenbeleid aanscherpen, zoals de minister van Financiën heeft beloofd, stelt Van Hijum. Ook ChristenUnie-collega Ernst Cramer vindt de toeslagen ‘behoorlijk riant’.

Van Hijum vindt dat in het bonusbeleid de winstgevendheid van NS het zwaarste weegt. ‘Twee derde van de variabele beloning zou prestatieafhankelijk worden en dan doel ik op de dienstverlening voor de reiziger. Dat was de helft. De minister van Financiën heeft dat beloofd, maar dat is niet gebeurd.’ Van Hijum gaat daarom opheldering vragen.

CDA, ChristenUnie en PvdA willen dat het nieuwe kabinet ook naar de vaste salarissen van de NS-directie kijkt, in het licht van het regeerakkoord. Daarin staat dat voor de inkomens in de publieke en in de semipublieke sfeer het inkomen van de minister-president als maximumnorm geldt. Ook wordt NS, waarvan de staat 100 procent aandeelhouder is, bestempeld als een maatschappelijke onderneming.

De Nederlandse Spoorwegen begrijpen niets van de commotie. Een woordvoerder van de spoorwegonderneming wees erop dat de drie directeuren juist met 40 procent (Aad Veenman en Bert Meerstadt) en 25 procent (Marcel Niggebrugge) zijn gekort op hun prestatiebeloning.

‘De doelen voor punctualiteit en informatievoorziening zijn niet gehaald en daarom hebben ze de prestatiebeloning voor die onderdelen niet gekregen’, aldus de zegsman van de NS.

Vakbond FNV Bondgenoten neemt net als de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie geen genoegen met het verhaal van NS. ‘Ik kan dit niet uitleggen aan onze leden, die onlangs te horen hebben gekregen dat ze geen bonus van 300 euro krijgen omdat de klantbeoordeling in 2006 nét niet hoog genoeg was’, aldus Roel Berghuis, bestuurder bij de vakbond. ‘Dit werkt zó demotiverend’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden