Hogere accijns op benzine twijfelachtig

De kabinetsplannen om het autoverkeer af te remmen lijken spaak te lopen. De onderhandelingen met de transportsector over de hogere dieselaccijns verlopen uiterst moeizaam en de verhoging van de benzine-accijns ligt onder vuur in de Tweede Kamer nu Duitsland heeft besloten de accijnsverhoging voor motorbrandstoffen een jaar uit te stellen....

Van onze verslaggever

Thom Meens

DEN HAAG

Als de verhogingen niet doorgaan, betekent dat een klap voor het mobiliteits- en filebeleid van het kabinet. Dat is erop gericht de groei van het autogebruik af te remmen door het rijden duurder te maken en het bezit van een auto goedkoper te maken.

Bij de financiële beschouwingen hebben CDA en VVD de verhoging van de benzine-accijns nadrukkelijk gekoppeld aan een verhoging tegelijkertijd in de buurlanden Duitsland en België. In België is daartoe besloten. Duitsland maakte gisteren bekend pas op 1 januari 1998 de accijnzen te verhogen.

Voor oppositiepartij CDA is dat voldoende reden ook in Nederland tot uitstel over te gaan. De regeringspartij VVD wil in ieder geval nu nog niet besluiten over de accijnsverhoging.

D66 en PvdA, de beide andere regeringspartijen, willen de accijnsverhoging van elf cent per liter benzine wel op 1 juli laten ingaan. Zij wijzen erop dat de automobilist de accijnsverhoging toch terugkrijgt via een lagere motorrijtuigenbelasting.

Premier Kok zei na afloop van de ministerraad dat het Duitse besluit geen reden is af te zien van het plan. 'Het zou goed zijn als Duitsland zou meegaan, maar het werpt voor ons geen nieuw licht op de zaak.' De Kamer stemt dinsdag over de benzine-accijns.

De verhoging van de dieselaccijns stuit op andere bezwaren. De accijns moet op 1 juli 1997 met vijf cent per liter omhoog gaan, vindt het kabinet.

Dat past in het ontmoedigingsbeleid voor autorijders. Diesel wordt vooral getankt door veelrijders. Autobezitters krijgen de accijnsverhoging terug via een lagere motorrijtuigenbelasting. Wie weinig rijdt is dan goedkoop uit, wie veel rijdt maakt extra kosten. Dat heet variabilisatie.

De prijsverhoging van een liter diesel treft echter ook de transportsector. Dat levert een probleem op, want teruggave van de accijnsverhoging via de motorrijtuigenbelasting lukt hier niet omdat zware vrachtwagens daarvoor te weinig belasting betalen.

Het kabinet heeft beloofd de prijsverhoging terug te geven aan de sector op een wijze die het vrachttransport niet 'in de wielen rijdt'. Inmiddels is een aantal gesprekken gevoerd, maar beide partijen zijn nog niet nader tot elkaar gekomen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaan de onderhandelingen weliswmoet worden ingetrokken.

Kok verlangt van coalitie-partner VVD dat zij aangeeft welke belastingen moeten stijgen als de Tweede Kamer zich volgende week verzet tegen de voorgenomen verhoging van de tabaksaccijns met vijftig cent per pakje. 'Geen partij kan wijzigingen aangeven in het belastingplan, zonder aan te geven hoe het moet worden gedekt. Ik hecht aan boter bij de vis.'

De premier zei dit gisteren op zijn wekelijkse persconferentie. Het kabinet wil zelf niet met alternatieven komen voor de tweehonderd miljoen die dan wegvalt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden