Nieuwsminimumuurloon

Hoger minimumloon kost geen banen (als de bijstand losgekoppeld wordt)

Als het minimumloon met 5 procent wordt verhoogd, gaan 18 duizend banen verloren. Dat verlies is veel kleiner dan gedacht. Wordt het minimumloon verhoogd, zonder dat de bijstand mee stijgt, dan is het baanverlies nihil. Dat concludeert het Centraal Planbureau donderdag in een studie.

null Beeld anp
Beeld anp

Het baanverlies is het gevolg van het duurder worden van het werk. Dat komt doordat uitkeringen aan het minimumloon zijn gekoppeld, en bij zo’n verhoging dus met 5 procent meestijgen. Daardoor wordt werken minder aantrekkelijk, aldus het CPB. Maar als de koppeling wordt losgelaten, zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid veel kleiner. In dat geval zou er bij een verhoging van het minimumloon met 5 procent nauwelijks nog sprake zijn van verlies van banen, meldt het CPB.

Het wettelijk minimumloon per maand is nu 1653,60 euro. Een verhoging met 5 procent komt neer op 82,68 euro extra. Voor jongeren van 15 tot 21 jaar gelden lagere minimumjeugdlonen.

Het CPB ziet wel wat in een minimumuurloon. Nu wordt het minimumloon vastgesteld per dag, week en maand. Dat betekent dat het minimumloon per gewerkt uur in de praktijk sterk kan variëren. De werkweek is meestal tussen de 36 en 40 uur per week. Wie voor een 36-urige werkweek het minimumloon krijgt, ontvangt volgens het ministerie van Sociale Zaken 10,60 euro per uur. Maar wie een 40-urige werkweek heeft, krijgt per uur 9,54 euro. Een minimumloon per uur kan de huidige minimumbeloning per dag, week en maand vervangen. ‘Een voordeel’, schrijft het CPB, ‘van een minimumuurloon is dat dit de handhaving gemakkelijker maakt en ook tot lagere uitvoeringskosten leidt voor bijvoorbeeld de uitzendbranche.’

Filosoferen

Het CPB neemt, bij het filosoferen over een minimumuurloon, het salaris dat een werknemer met een 38-urige werkweek krijgt als uitgangspunt. Die krijgt volgens het ministerie van Sociale Zaken 10,05 euro per uur. Als dat het minimale uurloon wordt, betekent dat volgens het CPB ‘een verhoging van het minimumloon met ongeveer 5 procent voor werknemers die werken met een cao met een arbeidsduur van 40 uur, en een verlaging van het minimumloon met ongeveer 5 procent voor werknemers met een arbeidsduur korter dan 36 uur.’ Per saldo heeft dat volgens het CPB dan geen gevolgen voor de werkgelegenheid.

De PvdA pleit al langer voor vervanging van het minimumloon door een minimumuurloon. Dat uurloon moet volgens de partij dan geënt zijn op het loon dat een werknemer nu met een 36-urige werkweek aan minimumloon ontvangt. Daardoor zouden degenen die nu 40 uur voor het minimumloon werken er 10 procent op vooruitgaan en degenen met een 38-urige werkweek 5 procent. De partij wil dit regelen met een wetsvoorstel dat nu klaar is voor behandeling door het parlement. De overgang naar een minimumloon per uur heeft geen gevolgen voor de koppeling van de uitkeringen aan het minimumloon en heeft dus geen gevolgen voor de staatskas.

Ambtenaren pleiten in een studie over Eerlijk Werk ook al voor het minimumuurloon. Het minimumloon wordt dan begrijpelijker, omdat het voor iedereen hetzelfde is. Dat maakt het toezicht ook simpeler, omdat het voor werkgever, werknemer, uitzendbureau, inspectie, werkgeversorganisatie en vakbond helder is waar iemand recht op heeft. ‘Een uniform minimumuurloon’, adviseren de ambtenaren, ‘maakt de Wet minimumloon beter toegesneden op de huidige arbeidsmarkt, die een grotere variatie in arbeidsduur en arbeidsvormen kent dan bij de invoering in 1969.’ In navolging van de PvdA concluderen de ambtenaren dat omzetting van het minimumloon naar een minimumuurloon geen gevolgen voor de uitkeringen of de staatskas heeft.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën stuurde de studie Eerlijk Werk vorige week naar de Tweede Kamer als onderdeel van de ‘maatschappelijke heroverwegingen’, een reeks studies over mogelijke hervormingen. Die zijn bedoeld als inspiratie voor politieke partijen bij het opstellen van verkiezingsprogramma’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden