Hoger groeicijfer voor Nederlandse economie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2005 met 1,3 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei is groter dan verwacht....

Het gaat om de zogeheten tweede raming. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) blijkt 0,4 procentpunt hoger te zijn dan bij de eerste raming half november.

De opwaartse bijstelling is volgens de rekenmeesters in Voorburg vooral te danken aan meer overheidsbestedingen. Ook de uitgaven voor de zorg bleken hoger dan eerder gemeld.

Ten opzichte van het vorige kwartaal is het bbp met 0,6 procent toegenomen. Dit na werkdag- en seizoenseffecten gecorrigeerde groeicijfer is 0,3 procentpunt hoger dan bij de eerste raming. Het is bovendien hoger dan het gemiddelde van de voorgaande vier kwartalen.

Meer export en verder aantrekkende investeringen zijn de pijlers waarop de groei van het bbp, de waarde van de totale productie in Nederland, stoelt. Zo nam het volume van de uitvoer met 5 procent toe ten opzichte van het derde kwartaal van 2004.

Die groei komt volgens het CBS bijna volledig op rekening van de export van elders geproduceerde goederen. Spullen uit bijvoorbeeld China, de Verenigde Staten en Taiwan worden via Nederland gedistribueerd. De groei van de export van zelfgeproduceerde goederen was zeer bescheiden en minder dan in het eerste halfjaar.

Huishoudens hebben in het derde kwartaal fors meer besteed dan vorig jaar. De voor prijsveranderingen gecorrigeerde groei van 1,2 procent is de hoogste sinds het eerste kwartaal van 2002. Vooral duurzame consumptiegoederen, zoals consumentenelektronica, meubelen en kleding waren in trek. Er is echter minder geld uitgegeven aan nieuwe auto's.

De investeringen zijn met 6,6 procent gestegen. Er werd vooral geld gestoken in woningen en de aanschaf van machines en installaties. Het sterkst namen de investeringen in computers toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden