Hoger beroep monsterproces Passage van start

In het nieuwe Justitieel Complex op Schiphol maakt het gerechtshof Amsterdam vrijdag een begin met het hoger beroep met het liquidatieproces Passage. Elf verdachten staan terecht voor hun aandeel in een aantal afrekeningen in het criminele circuit.

Justitieel Complex op Schiphol Beeld anp
Justitieel Complex op SchipholBeeld anp

De rechtbank legde in januari aan drie verdachten levenslang op. De overige straffen varieerden van enkele jaren tot 30 jaar, in een enkel geval kwam de rechtbank tot nagenoeg integrale vrijspraak. Spil in het geheel is kroongetuige Peter la S.

In ruil voor een gehalveerde strafeis (8 jaar in plaats van 16) legde la S. een reeks verklaringen af die de kurk vormden waarop de bewijsvoering van het Openbaar Ministerie (OM) drijft. De rechtbank keurde de deal met La S. goed en achtte zijn verklaringen betrouwbaar.

Problemen met kroongetuige
La S. heeft zijn straf er op zitten en verkeert al ruim een jaar op vrije voeten. Hij verblijft op een onbekende plek, met een nieuwe identiteit. Tijdens het proces bij de rechtbank, dat inclusief de vele voorbereidende zittingen zo'n 6 jaar in beslag nam, deden zich tal van problemen met de kroongetuige voor. Een paar keer zag het er naar uit dat justitie niet de eindstreep met hem zou halen.

La S. lag vooral overhoop met de dienst getuigenbescherming van justitie, die telkens afspraken niet zou zijn nagekomen en de getuige onder zware druk zou hebben gezet. De advocaten van de verdachten zien La S. als leugenaar; hij zou zelfs een door hem gepleegde moord hebben verzwegen.

Gematigde strafeis
Het OM is ook in zijn zaak in hoger beroep gegaan, ook al heeft het van de rechter zijn zin gekregen: de rechtbank volgde de gematigde strafeis. Jan Peter van Schaik, advocaat van La S., begrijpt deze stap van het OM maar half. 'Dit hoger beroep is een drukmiddel, een manier om hem erbij te houden. Onnodig, want ook in hoger beroep zal La S. zijn verplichtingen als getuige nakomen.'

Het OM vindt het voor 'een goede procesvoering' noodzakelijk dat het hof zich ook over de zaak-La S. buigt.

Criminele partner
De kroongetuige is een gewezen criminele partner van een van de hoofdverdachten, Jesse R. Met hem heeft La S. naar eigen zeggen drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman geliquideerd, in november 2005. Jesse R. heeft La S. bovendien in vertrouwen genomen en hem honderduit verteld over de andere moorden die in Passage een rol spelen.

In november volgt nog een aantal voorbereidende zittingen in het monsterproces. De inhoudelijke behandeling van de zaak door het hof zal pas volgend jaar van start gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden