Hoge winst Gasunie door aanhoudende winter in 2013

De Nederlandse Gasunie heeft vorig jaar ruim 29 procent meer winst geboekt dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 464 miljoen euro. Hiervan is 325 miljoen euro afgedragen aan de Nederlandse Staat.

Redactie
Op Schiphol wordt een gastransportleiding onder de Polderbaan doorgetrokken terwijl de start- en landingsbaan in gebruik blijft. Beeld anp
Op Schiphol wordt een gastransportleiding onder de Polderbaan doorgetrokken terwijl de start- en landingsbaan in gebruik blijft.Beeld anp

Dat maakte Gasunie vandaag bekend. Over 2012 keerde Gasunie nog 215 miljoen euro dividend uit aan de Staat, die de enige aandeelhouder is van het bedrijf.

Door de aanhoudende winterperiode in de eerste maanden van 2013, heeft Gasunie afgelopen jaar een recordhoeveelheid aan gas getransporteerd. Door de Nederlandse leidingen ging 116 miljard kubieke meter gas en door het Noord-Duitse net van Gasunie werd 24 miljard kubieke meter gepompt.

Gasrotonde
Ook op de internationale markt deed Gasunie goede zaken. De 'Nederlandse gasrotonde' draaide op volle toeren, waardoor de hoeveelheid gas die via het Nederlandse netwerk naar het buitenland werd getransporteerd met 13 procent toenam ten opzichte van 2012.

De onderneming investeerde afgelopen jaar 659 miljoen euro in het verbeteren van de gasinfrastructuur. In 2012 was dat nog 510 miljoen euro. De omzet van Gasunie bedroeg in 2013 net als in het voorgaande jaar ruim 1,5 miljard euro.

Gasunie waagt zich niet aan een concrete winstverwachting voor het huidige boekjaar.

TenneT
TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet voor elektriciteit in Nederland en een groot deel van Duitsland, heeft het afgelopen jaar op 3 miljoen euro na een verdubbeling van de nettowinst gerealiseerd. Onder de streep bleef er 357 miljoen euro over, tegen 180 miljoen euro in 2012. De winstsprong ging gepaard met een stijging van de omzet, van 1,77 miljard euro naar 2,24 miljard euro. Dat maakte de onderneming, eigendom van de Nederlandse Staat, woensdag bekend.

TenneT zet zwaar in op Duitsland, waar het nutsbedrijf sinds 2009 actief is en waar het inmiddels het meeste verdient. Zo bedroeg de operationele winst in Duitsland vorig jaar 437 miljoen euro, tegen 149 miljoen euro in Nederland.

Van de 16 miljard euro die TenneT de komende 10 jaar investeert, is 11 miljard euro bestemd voor het Duitse hoogspanningsnet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden