Hoge schuld drukt Hema in het rood

Warenhuisketen Hema heeft over 2007 een verlies geleden van 18,8 miljoen euro. Het is voor zover bekend voor het eerst dat het bedrijf in de rode cijfers duikt....

Het private investeringsfonds maakt gebruik van een bekende methode. Het pompte Hema vol met schulden, waardoor de schuldenlast explodeerde. Die aanpak is slim, omdat door de hoge rentelasten minder belasting hoeft te worden betaald. Hoge schulden hebben echter een groot nadeel. In economisch zwaar weer dreigt eerder geldnood.

De warenhuisketen heeft nu een schuldenlast van 1 miljard euro. Vorig jaar was Hema daardoor 63,3 miljoen euro kwijt aan rente. Zonder die kosten had het bedrijf dus wel winst gemaakt. Wanneer de gevolgen van de overname niet worden meegerekend, gaat het met Hema niet slecht. Het bruto bedrijfsresultaat steeg met ruim eenderde, tot 77,3 miljoen euro. De jaaromzet groeide naar ruim 1 miljard euro.

‘Het verlies heeft heel specifiek te maken met de gevolgen van de overname’, zegt een woordvoerder van de warenhuisketen. Onrust is er door de rode cijfers nog niet ontstaan. ‘De financiële structuur is nooit een geheim geweest.’ Bovendien, stelt de woordvoerder, ‘we zijn een gezond bedrijf. Omzet en groei verlopen volgens plan.’

Of Hema inderdaad niet eerder verlies maakte, is moeilijk te zeggen. Omdat de keten voorheen altijd deel uitmaakte van een concern – eerst Vendex KBB, later Maxeda – maakt het bedrijf nu voor het eerst zelfstandig een jaarverslag. ‘Maar voor zover ik me kan herinneren heeft het bedrijf steeds goed gedraaid’, aldus de woordvoerder.

Lion Capital kocht Hema voor naar verluidt 1,1 miljard euro van Maxeda, het moederbedrijf van de Bijenkorf en V & D. Het opkoopfonds is ook eigenaar van onder meer noodlerestaurantketen Wagamama en frisdrankmerk Orangina. Op dit moment voert Lion Capital overnamegesprekken met diepvriesmerk Mora.

De koop van Hema vond plaats vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis, op het hoogtepunt van een overnamegolf. Het opkoopfonds financierde de aankoop met geleend geld, dat na de deal als schuld in de Hema-boeken werd opgenomen. Dat is geen reden tot zorg, stelt de top van het bedrijf. Er is nog steeds voldoende ruimte om te investeren.

Zo moeten er ieder jaar 50 nieuwe winkels bij komen. Nu zijn er ruim 400 Hema’s: 354 in Nederland, 60 in België, 8 in Duitsland en 3 in Luxemburg. In Frankrijk levert Hema een deel van het assortiment aan Little Extra, een keten van Auchan. De keten heeft ongeveer negenduizend werknemers.

Over het dalende consumentenvertrouwen maakt Hema zich weinig zorgen, laat de woordvoerder weten. ‘We zien er in de omzet niets van terug.’ Bovendien presteert Hema volgens de woordvoerder in mindere tijden juist relatief goed. Immers: wie het zich niet meer kan veroorloven om bij de veel duurdere Bijenkorf te winkelen, bezoekt de Hema.

Hema (een afkorting van Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) werd in 1926 opgericht als dochtermaatschappij van de Bijenkorf. Elk product kostte toen 25 of 50 cent. Na de Tweede Wereldoorlog werden de eenheidsprijzen losgelaten, maar nog steeds staat Hema bekend als een goedkope formule.

Lion Capital was bereid voor die formule de hoofdprijs te betalen, oordeelt Huib Lubbers, algemeen directeur van adviesbureau Retail Management Center. ‘Een enorm hoog bedrag. Lion Capital betaalt alleen zoveel omdat ze in de expansie van Hema geloven.’ Dat geloof is terecht, stelt hij.

‘De zware schulden waar Hema nu mee kampt, zijn min of meer een bewuste keuze geweest’, meent de retaildeskundige. ‘Het bedrijf wist precies wat de gevolgen zouden zijn wanneer het met Lion Capital in zee zou gaan.’

Hema (ANP) Beeld
Hema (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden