Hoge olieprijs zit beleggers niet lekker

Een positieve impuls kwam donderdag van Oracle, dat een dag eerder na sluiting van de beurs meevallende winstcijfers bekendmaakte. De op twee na grootste softwaremaker ter wereld verkocht meer database-pakketten aan nieuwe klanten....

Van onze verslaggever

Maar de positieve uitstraling op de rest van de markt was snel uitgewerkt. Beleggers zijn met hun gedachten bij de stijgende olieprijzen, die de winsten van veel bedrijven zullen aantasten. De olieprijs stijgt omdat de kansen op een oorlog met Irak weer hoger worden ingeschat. Tekenend is dat wapenfabrikanten hun koersen zagen stijgen, zoals General Dynamics, Northrop Grumman en Lockheed Martin.

De Dow Jones besloot de handel met een verlies van 82,5 punten (1 procent) tot 8364,8 punten. De S en P 500-index verloor 0,8 procent tot 884 punten. De Nasdaq moest 7,3 punten (0,5 procent) prijsgeven tot 1354,2 punten.

Drie zakenbanken kwamen met kwartaalcijfers, waaruit een wisselend beeld naar voren kwam. Lehman Brothers boekte in het eind november afgesloten vierde kwartaal een nettowinst van 243 miljoen dollar, 87 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het was de eerste winststijging in anderhalf jaar. Lehman behaalde goede resultaten bij de handel in obligaties en andere vastrenderende waardepapieren, die de zwakke aandelenhandel compenseerden.

Morgan Stanley daarentegen heeft in haar vierde kwartaal de nettowinst 16 procent zien dalen tot 732 miljoen dollar. De is vooral het gevolg van zwakke resultaten bij investment banking en van lagere omzetten in de beurshandel.

Goldman Sachs tenslotte, na Merrill Lynch en Morgan Stanley het grootste effectenhuis in de VS, heeft in het vierde kwartaal een winst geboekt van 505 miljoen dollar. Dit is 1,6 procent meer, dankzij kostenbesparingen (lees: personeelsreducties).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden