Hoge energiekosten drukken resultaat Corus

LONDEN (ANP) - Corus heeft door de hoge energieprijzen in het eerste kwartaal minder winst geboekt dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Dat heeft het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern woensdag bekendgemaakt.

De nettowinst van Corus zakte in van 166 miljoen pond sterling in het eerste kwartaal vorig jaar naar 45 miljoen pond (66 miljoen euro). Behalve hoge stroomprijzen werd de winst gedrukt door een kostenpost van 87 miljoen pond voor de aflossing van een lening.

De winst voor belasting, rente en afschrijvingen (ebitda) kwam uit op 240 miljoen pond (351 miljoen euro). Dat is veel beter dan de verwachting onder analisten. Zij gingen uit van een ebitda-resultaat van 151 miljoen tot 181 miljoen pond.

Verkoopprijzen gelijk

De resultaten in het eerste kwartaal werden vooral gedrukt door de hoge gas- en stroomprijzen in Engeland. Die waren bij elkaar 20 miljoen pond hoger in vergelijking met het laatste kwartaal in 2005, terwijl de verkoopprijzen op hetzelfde niveau bleven.

Corus is positief over de komende maanden. De vraag naar staal op de Europese markt, waar het concern 80 procent van zijn omzet realiseert, trekt aan en de voorraden zijn laag. Hierdoor kan het staalconcern de verkoopprijzen in de komende maanden flink verhogen, met vijf tot zeven procent in het tweede kwartaal en met zeven tot twaalf procent in het derde kwartaal.

Krapte aanbod blijft

Corus verwacht verder dat de krapte op de wereldwijde staalmarkt voorlopig aanhoudt door een combinatie van een hoge groei van de Chinese economie en toenemende consumptie in zowel de Verenigde Staten als in Europa. De wereldwijde staalindustrie kende sinds de zomer van 2004 een opmerkelijke opleving, vooral dankzij de sterke vraag naar staal vanuit China.

De eerder aangekondigde verkoop van de aluminiumtak van het concern aan het Amerikaanse Aleris voor 826 miljoen euro zal in het derde kwartaal worden afgerond. Corus, zelf in 1999 ontstaan uit de fusie tussen British Steel en Hoogovens, wil de opbrengsten gebruiken om de staaldivisie te versterken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden