Hof veroordeelt verdachten Clickfonds-zaak

Twee hoofdverdachten in de Clickfonds-zaak zijn dinsdag, ruim acht jaar na hun arrestatie, veroordeeld tot voorwaardelijke straffen voor het mogelijk maken van belastingsfraude....

De Zwitsers-Nederlandse vermogensbeheerder Dirk de Groot kreeg een jaar voorwaardelijk en beurscoryfee Ad Strating kreeg vier maanden voorwaardelijk. Ze zijn niet veroordeeld tot boetes. Drie andere verdachten, ex-medewerkers van Strating, werden door het Amsterdamse hof vrijgesproken.

De opgelegde straffen zijn aanzienlijk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Tegen De Groot was twee jaar gevangenisstraf geëist en een boete van een miljoen euro wegens onder meer deelname aan een criminele organisatie en belastingfraude. De eis tegen Strating luidde vijftien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, en vijfhonderdduizend euro boete.

Operatie Clickfonds begon op 24 oktober 1997 met invallen bij een aantal effectenkantoren en een huiszoeking bij de Amsterdamse effectenbeurs. Meer dan honderd mensen werden verdacht van onder andere belastingfraude en valsheid in geschrifte. Twintig van hen zaten voor langere tijd in hechtenis.

De zaak betrof in essentie het gebruik van gecodeerde bankrekeningen, waarmee volgens het Openbaar Ministerie geld uit het zicht van de fiscus werd gehouden. De in Zwitserland wonende Nederlander Dirk de Groot trad op als beheerder van deze rekeningen. Effectenhandelaren als Ad Strating en de eerder vrijgesproken hoofdverdachte Han Vermeulen voerden daar effectentransacties op uit.

Het is niet duidelijk of met de uitspraak van het hof een einde komt aan de zaak. De advocaten van de verdachten sluiten niet uit dat zij in cassatie gaan bij de Hoge Raad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden