Hof moet van Hoge Raad Clickfondszaken overdoen

Het gerechtshof in Amsterdam moet van de Hoge Raad de zaken tegen drie verdachten in de beursfraude-affaire Clickfonds overdoen. Het hof verklaarde in februari vorig jaar het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk....

ANP

Het draaide bij de cassatiezaak tegen de drie verdachten (D. Du C., D.V. en F.A.), net als bij de rechtbank en het hof, om een rechtshulpverzoek dat het OM indiende bij Zwitserland. De Nederlandstalige versie van dat verzoek verschilde wezenlijk van de Duitstalige. In de laatste werd een link gelegd met hasjbaron Johan V. alias De Hakkelaar, wellicht om de op fiscaal gebied terughoudende Zwitsers tot medewerking te bewegen.

De raadslieden van de verdachten stelden steeds dat het OM de Zwitsers had misleid. Het gerechtshof volgde die redenering, maar volgens de Hoge Raad is niet duidelijk waarom het hof dat deed.

De uitspraak van de Hoge Raad is een opsteker voor het OM, dat in de jaren dat de zaak loopt maar matig succesvol in de vervolging is geweest. Clickfonds, het grootste beursschandaal dat Nederland ooit kende, begint in oktober 1997. Dan valt het OM met tweehonderd man binnen op de effectenbeurs en in onder meer de effectenkantoren Leemhuis en Van Loon, Van Meer James Capel, NIB Securities (voorheen Strating Effecten) en Gestion. Zij arresteren onder anderen de vooraanstaande handelaar Han Vermeulen en twee van zijn medewerkers.

Er volgen meer aanhoudingen. Zo zit ook de gerenommeerde handelaar Adri Strating weken lang vast. Het OM verdenkt de gearresteerden van betrokkenheid bij een criminele organisatie, oplichting, heling, valsheid in geschrifte, witwassen van zwart geld, belastingontduiking via coderekeningen en misbruik van voorwetenschap.

Het OM zet breed in. Maar later vervallen er aanklachten, zoals die van handel met voorkennis. Justitie probeert via de kleine vissen de grotere in het net te krijgen. Er komen schikkingen, veelal voor belastingontduiking. De opzet van het OM is echter niet waterdicht. Bij Han Vermeulen, oud-directeur van Leemhuis en Van Loon, een van de eerste grote verdachten die moeten voorkomen, gaat het OM flink onderuit. De rechters verklaren het OM niet ontvankelijk en de handelaar gaat vrijuit. Het rechtshulpverzoek aan Zwitserland blijkt steeds weer cruciaal.

Wel veroordeeld worden de in Zwitserland wonende hoofdverdachten Swaab en De Groot. Vijftien maanden cel plus boete was echter veel minder dan het OM wilde. De rechters laten nadrukkelijk de onzorgvuldigheden van justitie meewegen.

Clickfonds heeft veel stof doen opwaaien, vooral in het financiële hart van Nederland, Amsterdam. Gevestigde namen en beursbedrijven sneuvelden. Het hoogtepunt was een rechtszitting tegen De Groot. Deze viel tijdens het proces officier van justitie J. Tonino aan en werkte hem tegen de grond. Dat leverde hem een voorwaardelijke celstraf van een maand op. Politierechter P. Bender hield daarbij nog rekening met de hoge leeftijd van De Groot en diens blanco strafblad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden