Hof blaast Clickfondszaak op

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een zware nederlaag geleden in Operatie Clickfonds, het grote onderzoek naar beursfraude. Het Gerechtshof verklaarde het OM vrijdag niet ontvankelijk, wegens het geven van 'een onjuiste voorstelling van zaken' in verzoeken tot rechtshulp aan Zwitserland in 1997....

Het is de tweede keer dat het OM er niet in slaagt om drie ex-personeelsleden van effectenkantoor Strating te veroordelen. In eerste aanleg werden de drie verdachten vrijgesproken.

Volgens het hof is in de bewuste rechtshulpverzoeken aan Zwitserland doelbewust een link gelegd tussen de drugshandelaar John V. en de verdachten in de Clickfondszaak. Volgens justitie zouden zij betrokken zijn geweest bij het witwassen van crimineel verkregen (drugs)geld. Dit was misleidend, omdat in het dossier 'geen enkel feitelijk aanknopingspunt' zit dat erop duidt dat de verdachten bij het witwassen betrokken waren.

Gezien die conclusie heeft het vonnis ook gevolgen voor de lopende zaak tegen hoofdverdachte Adri S. Donderdag eiste justitie anderhalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen S., de laatste verdachte die in de omvangrijke beursfraudezaak voor de rechter is gebracht. S. wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie die belastingfraude faciliteerde.

Gezien het feit dat S. in hetzelfde rechtshulpverzoek in verband werd gebracht met witwassen en er ook tegen hem op dit punt geen bewijzen zijn gevonden, lijkt het arrest van het hof ook op hem betrekking te hebben. 'De zaak is er niet slechter op geworden', verklaarde de advocaat van S., Micha Wladimiroff. Ook voor hoofdverdachte Dirk de Groot, die onlangs tot anderhalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf werd veroordeeld, biedt de uitspraak van het hof aanknopingspunten. Wanneer zijn hoger beroep dient, is nog niet bekend.

In het vonnis uit het hof harde kritiek op voormalig zaaksofficier Henk de Graaff. Volgens het hof is de onjuiste voorstelling van zaken in het rechtshulpverzoek 'versterkt als gevolg van volstrekt onvoldoende controle door de officier op de vertaling van het verzoek'.

Voor de Clickfondskamer, de speciale rechtbank die alle zaken in het beursfraudedossier heeft behandeld, is het vonnis tevens een stevige tik op de vingers. De Clickfondskamer heeft alle verzoeken van verdachten afgewezen om nader onderzoek te doen naar de vraag hoe de Zwitsers de misleidende tekst van het rechtshulpverzoek beoordelen.

Het hof oordeelt nu dat het niet is uitgesloten dat de Zwitserse autoriteiten niet hadden meegewerkt indien zij op de hoogste waren geweest van de misleidende tekst van het rechtshulpverzoek. Hiermee neemt het hof afstand van de Clickfondskamer, die zich op het standpunt had gesteld dat het aan de Nederlandse rechter is om te oordelen of er sprake is van misleiding.

Het vonnis van het hof is pijnlijk voor officier van justitie Joost Tonino, die donderdag in zijn requisitoir in de zaak tegen beurscoryfee Adri S. nog verklaarde dat hij 'de gang van zaken rond het rechtshulpverzoek naar Zwitserland geheel en al correct, zorgvuldig en acceptabel acht'.

Het hof handelt de komende weken het hoger beroep af tegen vijf andere verdachten en de voormalige directie van effectenkantoor Leemhuis en Van Loon. De bewijzen die tegen hen zijn verzameld staan los van het betwiste rechtshulpverzoek aan de Zwitsers. De uitspraak in deze zaken volgt waarschijnlijk begin april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden